Yunet
 

Društvo

U Privremeno prihvatilište mesečno se dovodi više od stotinak pasa

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 13. februar 2023. • 14:37 •

U Privremeno prihvatilište mesečno se dovodi više od stotinak pasa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković naložila je nedavno vanrednu i sveobuhvatnu kontrolu svih prihvatilišta za pse na teritoriji Srbije.
Inspekcijskim nadzorom u pojedinim prihvatilištima uočene su nepravilnosti i određene mere kako bi se ti nedostaci otklonili.

Vanredni inspekcijski nadzor izvršen je i u Privremenom prihvatilištu za napuštene pse i mačke koje u našem gradu koje radi u sklopu JKP „Čistoća i zelenilo“ i tom prilikom konstatovano da su uslovi u kojima borave napuštene životinje zadovoljavajući.

Šef Zoohigijenske službe JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, Zoran Glumac ukazao je da Prihvatilište posluje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i na neškodljiv i human način uklanja napuštene pse i mačke sa ulica.
– Zakoni su takvi da se menjaju i uvode novine. Inspekcija je bila i sve pregledala, a mi se, koliko smo u mogućnosti, uklapamo u zakonsku normu. Trudimo se da budemo dobri domaćini, to je naše poslovanje, da psi budu dobro zbrinuti – rekao je Glumac napominjući da inspekcije nisu retkost.

Govoreći o radu, Zoran Glumac je rekao i da je kapacitet Prihvatilišta 200 pasa, a da se njihov broj menja. Mesečno se dovede oko stotinak, pa i više pasa. Konstanto je tu između 180 i 200 pasa.
Radnici koji su ovde angažovani vode računa o higijeni, odnosno čišćenju i pranju boksova i dvorišta, a sarađujemo i sa veterinarskom stanicom „Dimić“ koji nam dolaze po pozivu.

– Prilikom smeštaja pasa odvajamo manje od većih kako ne bi došlo do povređivanja. Dešava se da se dovode i povređeni, bolesni psi, pa gledamo da se uradi kompletna trijaža pasa. Svoje pse dovode i vlasnici kada više nisu u situaciji da se o njima brinu. I te pse prihvatamo, bolje nego da ih puste na ulicu. Svi psi koji su ovde smešteni prođu period posmatranja u trajanju od petnaest dana, nakon toga veterinar odlučuje da li će oni biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji, udomljavanju ili CNR program – naveo je Glumac.

Inače, Grad Zrenjanin i Zoohigijenska služba, zajedno u cilju smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih životinja, sprovode CNR program koji podrazumeva hvatanje napuštenih i izgubljenih životinja (pasa), sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih i neujedljivih pasa na područje na kojem su uhvaćeni.

Ovaj postupak predstavlja humani način zbrinjavanja životinja. Psi koji prođu ovaj program čuvaju teritoriju od novih pasa i tako se populacija stabilizuje, dok ne počne da se smanjuje usled starosti. Psi se ne vraćaju na lokacije dečjih vrtića, školskih dvorišta i bolnica. Oni su mikročipovani i redovno se prati nihovo ponašanje, kao i zdravstveno stanje i kretanje.

Pored pasa, Glumac navodi da se u Prihvatilištu brinu i o napuštenim mačkama.

– I njih vakcinišemo i čipujemo. One su uglavnom „divlje“, a kada su zatvorene duže od dve nedelje uginu i zbog toga gledamo da ih nakon desetak dana, kao CNR, vratimo u grad. Pošto smo mi jedina služba ove vrste u gradu, dešava se da zbrinjavamo i krupnu stoku, odnosno konje krave, svinje, ili ovce – naveo je on.

Kada je reč o udomljavanju Zoohigijenska služba ima dobru saradnju sa Udruženjem za brigu o životinjama Banata „Beta“ Zrenjanin i Ljubiteljima životinja i prirode „Zelene šape“, međutim, ocenio je Glumac, tek mali broj pasa u odnosu na ukupan broj smeštenih u Prihvatilištu bude udomljen,

– Dešava se i da po izgubljene pse dolaze vlasnici, a što je takođe mali broj jer je i mali broj čipovanih pasa. A kada su psi čipovani, u bazi podataka nađemo vlasnika i obavestimo ga gde može preuzeti svog ljubimca. Inače, procedura za udomljavanje je veoma jednostavna, važno je da osoba koja želi da udomi psa ima ličnu kartu, odnosno da je punoletna i da sa nama sklapa ugovor, ništa se ne plaća, a psi su vakcinisani, čipovani i sterilisani, što je besplatno, s tim da vlasnik preuzme dalju brigu o životinji – ukazao je šef Zoohigijenske službe.

Udomljavanje je besplatno i obavlja se svaki dan, sem nedeljom, u periodu od 10-14 časova, a za sve informacije, zainteresovani mogu pozvati kontakt telefon 064/811-68-78. Radno vreme je radnim danima od 7 do 22 sata, a u dane vikenda od 8-16.

Zoohigijenska služba osim što hvata i zbrinjava napuštene životinje u prihvatilištu za životinje i organizuje karantinski smeštaj životinja, angažovana je i na neškodljivom uklanjanju leševa životinja sa javnih i drugih površina i objekata za uzgoj, kao i transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina do objekata za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Prihvatilište za pse u Zrenjaninu, otvoreno je, uz pomoć lokalne samouprave, 2005. godine na ulazu u centralnu gradsku deponiju. Preduzeće Čistoća i zelenilo je ustupilo zemljište gde su izgrađeni boksevi za pse, veterinarska stanica, službene prostorije, kao i bazen za životinje koji je neophodan u letnjim mesecima kako bi se psi rashladili, a posebno interesantno je “zabavište”, predviđeno za smeštaj kučića.

Jedan od osnovnih ciljeva koji se radom ovog prihvatilišta postiže jeste kako zbrinjavanje i humano tretiranje pasa  i mačaka lutalica, tako i sprečavanje zaraza i ugrožavanja zdravlja Zrenjaninaca.

Krajem novembra prošle godine, Grad Zrenjanin i „Čistoća i zelenilo“ organizovali su akciju postavljanja 20 kućica za pse u deset parkova u gradu, a sve sa namerom da se tokom zimskog perioda pomogne psima koji su pušteni od strane neodgovornih vlasnika na ulicu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad