Yunet
 

Društvo

Sto miliona dinara u energetsku sanaciju

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 6. mart 2023. • 16:33 •

Sto miliona dinara u energetsku sanaciju

Na teritoriji Grada Zrenjanina u toku 2021. i 2022. godine uloženo je preko 100 miliona dinara u energetsku sanaciju stambenih objekata u privatnom vlasništvu, što predstavlja snažnu podršku lokalne samouprave sprovođenju mera energetske efikasnosti, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

On je danas posetio domaćinstvo Duška Perišića u Lazarevu, jednog od korisnika subvencije Grada Zrenjanina po osnovu Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima u protekloj godini.

Kako je istakao Salapura, za mere energetske sanacije u domaćinstvima na dva javna poziva, 2021. i prošle godine, iz budžetskih sredstava Grada Zrenjanina i uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike opredeljeno je blizu 50 miliona dinara, a zajedno sa sredstvima privatnih lica, ukupan iznos generisanih sredstava za unapređenje energetske efikasnosti prelazi 100 miliona dinara. Te finansijske pogodnosti iskoristilo je 510 domaćinstava, a subvencije su iskorišćene za zamenu spoljne stolarije, kotlova i sistema grejanja. 

– Zamenjeno je u protekle dve godine preko pet hiljada kvadratnih metara stolarije, kao i 157 kotlova na čvrsto gorivo kotlovima na gas. U pitanju je značajan doprinos merama energetske efikasnosti, na kojima se nismo zaustavili, jer smo radili i na projektima postavljanja štedljive rasvete u našim ustanovama kulture, gde je uloženo blizu šest miliona dinara, zatim u 15 osnovnih i srednjih škola, sa ulaganjima od preko 50 miliona dinara, koja su obuhvatila sanaciju fasada, zamenu stolarije i kotlova – rekao je gradonačelnik i dodao da je danas posetio domaćina koji je nedavno zasnovao porodicu i na svom stambenom objektu primenio sve neophodne mere energetske efikasnosti, od izolacije fasade, zamene stolarije do ugradnje kotla na gas za grejanje.

– Takođe je i ovo domaćinstvo lep primer na koji način je grad pomogao ove aktivnosti i mere – poručio je gradonačelnik Salapura, najavljujući i ovogodišnju akciju podrške merama energetske efikasnosti. Ukupan iznos opredeljenih sredstava, objasnio je, biće poznat nakon što Ministarstvo rudarstva i energetike bude raspisalo konkurs za učešće lokalnih samouprava. 

Duško Perišić iskoristio je subvenciju Grada Zrenjanina za zamenu kotla i uvođenje sistema centralnog grejanja na gas. Kako objašnjava, kuću je kupio pre četiri godine, a pomoć grada bila je veoma značajna, jer bez nje ne bi mogao da finansira postavljanje grejanja. 

– Nakon izolacije fasade i zamene stolarije, čuo sam za javni poziv grada i podneo zahtev, jer mi je preostalo da uradim grejanje, što nisam bio u mogućnosti sam. Procedura za konkurisanje bila je jednostavna, sve je bilo završeno u kratkom roku. Efekti investicije su već primetni, troškovi za grejanje su znatno manji, a u kući je toplije u svim prostorijama. Takođe je i jednostavnije za korišćenje, imali smo ranije peći u svakoj prostoriji, sada se sve reguliše na samom kotlu – objašnjava Perišić. S obzirom da porodica očekuje i prinovu, svoju budućnost vide na selu i otuda i ova ulaganja u stambeni objekat. 

Gradonačelnika su u Lazarevu dočekali i članovi Saveta mesne zajednice i odbornici u Skupštini grada iz tog mesta, a u poseti domaćinstvu Perišić bili su i pomoćnici gradonačelnika Marija Damjanović i Rajko Kapelan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad