Yunet
 

Društvo

Sednica Skupštine grada Zrenjanina

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 13. mart 2023. • 18:04 •

Sednica Skupštine grada Zrenjanina

Skupština grada Zrenjanina zasedala je danas 27. put u aktuelnom sazivu, predsedavao je Čedomir Janjić, a kao prvu tačku obimnog dnevnog reda odbornici su usvojili predlog odluke o prestanku odborničkog mandata Bojana Kostreša. Novi predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je ostavku na mesto odbornika, samim tim i na mesto šefa odborničke grupe “Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Zrenjanin” u Skupštini grada. 

Najznačajnija tačka zasedanja ticala se Predloga Odluke o davanju saglasnosti na konačni Nacrt javnog ugovora za Postupak izbora privatnog partnera za realizaciju Projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina. Nakon što je saglasnost na predlog dalo Gradsko veće, ovu značajnu odluku potvrdila je i Skupština, nakon čega sledi potpisivanje ugovora sa ponuđačem – beogradskom firmom “Baumeister” d.o.o., koja će projekat realizovati sa članovima zajedničke ponude, preduzećima “Sremput” Ruma i “Vojvodina-Bačkaput” Novi Sad.

Komentarišući ovu odluku, zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je Grad Zrenjanin poslednjih godina ulagao dosta sredstava u obnovu saobraćajnica i putne mreže, ali da i dalje predstoji obiman posao i mnogo aktivnosti u toj oblasti.

“Svesni smo da i značajna ulaganja, posebno u protekloj godini, nisu dovoljna, pa smo se opredelili ove godine, uz sredstva za koja konkurišemo kod Pokrajine i Republike, između ostalog i za nastavak radova na poslednjem kraku obilaznice, da prvenstveno ulažemo u izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva. Da bi to realizovali u potrebnom obimu, morali smo da nađemo privatnog partnera. Ispoštovana je kompletna procedura i izabran izvođač, konzorcijum tri firme. Evidentirali smo 32 ulice u kojima uopšte nema asfalta, u skoro svim mesnim zajednicama, uključujući i naseljena mesta i za to smo izdvojili nekih 8,5 miliona evra, a takođe i iznos od oko 10 miliona evra, namenjen rekonstrukciji puteva. Grad Zrenjanin obavezao se da obezbedi građevinske dozvole, jer je vlasnik putne mreže, dok će izvođač izvesti radove, s jasnim ciljem da se Zrenjanin komunalno i infrastrukturno dalje razvija”, kazao je Santovac.

Gradonačelnik Simo Salapura je podsetio da je u toku 2022. godine, iz sredstava gradskog budžeta i eksternih izvora finansiranja, u obnovu i izgradnju putne mreže uloženo rekordnih 1,4 milijarde dinara. Kroz projekat javno-privatnog partnerstva, kako je objasnio, u roku od samo dve-tri sezone realizovaće se radovi na saobraćajnoj infrastrukturi koji bi se, u dosadašnjim uslovima finansiranja, izvodili u znatno dužem vremenskom periodu. Istovremeno, aktivnosti na tekućem održavanju saobraćajnica i dalje se odvijati u kontinuitetu, kao i do sada.  

Skupština se bavila danas i razmatranjem nekoliko statutarnih i komunalnih odluka. U svetlu nabavke i stavljanja u funciju vozila “Skenkar”, izmenjena je i dopunjena Odluka o parkiranju vozila. Usvojen je predlog Odluke o izradi Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Dolja” u Zrenjaninu, kao i predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Bagljaš” u Zrenjaninu. Odgovarajućom odlukom, objekat nove školske sale u Mihajlovu dat je na upravljanje i korišćenje OŠ “Sonja Marinković”.

Od važnijih kadrovskih rešenja, dosadašnji vršioci dužnosti direktora Narodnog muzeja Zrenjanin Siniša Onjin i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Milan Kovačević izabrani su za direktore tih ustanova na period od četiri godine, dok je vršiocu dužnosti direktorke Turističke organizacije Zrenjanin Sanji Petrović produžen taj status.

Predlogom Odluke o izmeni Odluke o manifestacijama od posebnog značaja za Grad Zrenjanin sa spiska manifestacija izbrisane su dve manifestacije koje su se održavale samo u prethodnoj godini – Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (9. SOŠOV), Sportske igre mladih Srbije i ZR-BizNet, dok su uvrštene nove manifestacije, “Digitalk” i “Ritam Evrope”, čiji će Zrenjanin biti ove godine domaćin, nakon prošlogodišnje pobede na tom takmičenju.

Usvojen je danas i Predlog Zaključka o donošenju Procene rizika od katastrofa za teritoriju grada Zrenjanina, strateški dokument koji se donosi u saglasnosti sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kojim je određeno da jedinica lokalne samouprave, u okviru svojih nadležnosti, u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama izrađuje i donosi procenu rizika, po pribavljenoj saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad