Yunet
 

Društvo

Otkrivena tabla s nazivom Ulice Slaviše Kepića

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 24. mart 2023. • 16:07 •

Otkrivena tabla s nazivom Ulice Slaviše Kepića

Slaviša Kepić, meštanin Stajićeva, tragično je stradao 3. maja 1999. godine u regionu Savine vode, zapadnom delu Kosova i Metohije, u toku NATO agresije na našu zemlju i bombardovanja južne srpske pokrajine. Bio je u tom trenutku pripadnik Vojske Jugoslavije i imao svega dvadeset godina. 

U znak sećanja na njega, na njegovo herojstvo i položen život na braniku otadžbine, a na inicijativu Slavišinih roditelja, Mesne zajednice “Stajićevo” i boračkih udruženja, Skupština grada Zrenjanina donela je odluku o preimenovanju dosadašnje Sremske ulice u tom selu u ulicu Slaviše Kepića. Ta odluka simbolično je ozvaničena danas, otkrivanjem table s nazivom ulice, a povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije na našu zemlju. Tablu su otkrili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Saveta MZ Stajićevo Bojan Janjić, u prisustvu roditelja Slaviše Kepića, predstavnika garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Srednjobanatskog okruga, lokalne samouprave, organizacija i udruženja i meštana Stajićeva, među kojima su bili i članovi OFK “Stajićevo”, u dresovima s brojem “9”, koji je, kao fudbaler, nosio i Slaviša Kepić.

Prethodno je upriličeno polaganje venaca na spomen-česmu na južnom ulazu u Stajićevo, gde su počast poginulom pripadniku VJ odale delegacije Mesne zajednice Stajićevo, Grada Zrenjanina, Garnizona Vojske Srbije – Banatske brigade u Zrenjaninu, članovi porodice Kepić i Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca grada Zrenjanina. U ime Grada Zrenjanina, venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan i član Gradskog veća Marinel Mendrea.


Obraćajući se prisutnima, Miloš Dukić, sekretar Udruženja jedinica za specijalne operacije u Savezu udruženja boraca Srbije, poručio je “da mi danas nismo sa našim Slavišom, ali on jeste, i ostaće sa nama”.
“Slaviše nema dvadeset četiri godine, a imao je dvadeset. Hvala državi Srbiji što je vratilo dostojanstvo ovakvih ljudi, hvala i lokalnoj samoupravi i mesnoj zajednici, koje su to prepoznale i pomogle da se na ovakav način očuvaju sećanje i uspomene na Slavišu. Ne smemo otići sa ovog mesta, a dozvoliti da zaborav preplavi sećanja”, istakao je Dukić.

Prigodnim rečima, prisutnima se obratio i predsednik Saveta MZ Stajićevo Bojan Janjić, nakon otkrivanja table s nazivom ulice Slaviše Kepića. Podsetio je da su inicijativu o promeni naziva pokrenuli roditelji, Savet mesne zajednice, udruženja boraca i zahvalio se svima koji su danas prisustvovali ceremoniji. 

Uz fotografiju, na spomen-česmi podignutoj u okviru uređene zelene oaze na ulazu u selo, stoji tekst “Slaviša Kepić – Kepa 1979-1999, poginuo hrabro i časno kao vojnik na braniku otadžbine”. Uz ime, simbolično je uklesana i fudbalska “devetka”, a spomen-česmu su podigli i okolni prostor uredili meštani Stajićeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena