Yunet
 

Društvo

Rezultati rada PPU Zrenjanin za februar 2024.godine

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 21. mart 2024. • 12:27 •

Rezultati rada PPU Zrenjanin za februar 2024.godine

Tokom februara 2024. godine, na području Policijske uprave u Zrenjaninu održano se stabilno i povoljno stanje bezbednosti.

Evidentiran je jednak broj krivičnih dela, kao u istom mesecu prethodne godine, zabeleženo je manje narušavanja javnog reda i mira, bez incidenata je održano više javnih okupljanja, a u oblasti bezbednosti saobraćaja zabeležen je nešto veći broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan broj otkrivenih i registrovanih krivičnih dela, jednak je kao i u februaru 2023. godine, evidentirano je 167 krivičnih dela.
Nije bilo evidentiranih događaja sa obeležjima najtežih krivičnih dela, kao što su ubistva, teška ubistva niti su evidentirani pokušaji izvršenja ovih krivičnih dela.

Od najčešće vršenih krivičnih dela, možemo izdvojiti krivična dela krađe – 51, a izvršeno je i 6 krivičnih dela teških krađa. Dakle, kao i ranije, najdominantniji oblik kriminaliteta na području Policijske uprave u Zrenjaninu, predstavljaju krivična dela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, pre svih krađe, dok teške krađe više nisu toliko zastupljene, kao što je to u prethodnom periodu bio slučaj.

Što se tiče krivičnog dela nasilja u porodici, februara je zabeleženo izvršenje 20 ovih krivičnih dela, što predstavlja smanjenje od 10% u odnosu na februar 2023, a oko 20% u odnosu na desetogodišnji prosek. Nije evidentiran ni jedan teži oblik ovog krivičnog dela u kojem bi bilo težih posledica.

Kada je reč o suzbijanju krivičnih dela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, realizovano je 27 zaplena opojnih droga, među najzastupljenijim drogama bile su marihuana i amfetamin.

Otkriveno je i 6 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta, kao i dva krivična dela iz oblasti nedozvoljene trgovine akciznim proizvodima.

Evidentirano je 35 prekršaja iz oblasti JRM, što je smanjenje od 10% u odnosu na isti period 2023. godine.

Nije bilo značajnijih bezbednosnih događaja, odnosno slučajeva vršnjačkog nasilja sa elementima krivičnih dela osnovnim i srednjim školama, kao ni narušavanja javnog reda i mira, koja bi zavredila pažnju javnosti kako u školama, tako ni na sportskim manifestacijama i javnim skupovima.

Pripadnici Odeljenja policije su kao i prethodne godine, tokom februara, u 68 škola u kojima se u ukupno 75 objekata odvija nastava, kroz aktivnosti koje su se odvijale putem angažovanja kako školskih policajaca, tako i ostalih policijskih službenika, kroz pozorničku, patrolnu, i druge oblike delatnost dali doprinos u nastojanjima da zrenjaninske škole predstavljaju bezbedno okruženje za učenike, roditelje i nastavno i drugo osoblje. Održano je ukupno 214 predavanja o raznim temama u oblasti bezbednosti dece.

U oblasti bezbednosti saobraćaja došlo je porasta broja saobraćajnih nezgoda za 15%, ukupno je evidentirano 24 saobraćajne nezgode, ali je evidentirano 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su stradala lica, što je 25% manje nego tokom februara 2023. Na putevima na području PPU u Zrenjaninu, tokom februara 2024. godine, nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posledicom.

U oblasti bezbednosti koja se odnosi na suzbijanje iregularnih migracija i kretanje i boravak stranaca, na području PPU Zrenjanin, nije bilo značajnijih bezbednosnih problema, niti događaja koji bi zavredili pažnju javnosti. Stanje je u ovoj oblasti vrlo stabilno, uprkos velikom broju stranaca koji borave na području povodom velikih infastrukturnih projekata.

Ukupno stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Zrenjaninu, tokom februara 2024. godine, kao i tokom poslednjeg perioda pre toga ispoljava trendove opadanja rizika u svim ključnim oblastima bezbednosti, pa kroz iskazane trendove možemo uočiti kontinuirane karakteristike stabilnosti povoljnog stanja bezbednosti, ostvarenog kroz svakodnevno, plansko preduzimanje mera i sprovođenje aktivnosti od strane policijskih službenika Policijske uprave u Zrenjaninu, što doprinosi stvaranju izraženijeg osećaja lične i imovinske sigurnosti građana na području, odnosno podizanju nivoa kvaliteta njihovog života.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena