Yunet
 

Kultura

Završena je 48. Pesnička štafeta

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 26. maj 2022. • 15:37 •

Završena je 48. Pesnička štafeta

Svečanim programom na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” danas je završena 48. “Pesnička štafeta”, tradicionalna manifestacija za decu.

Zahvaljujući odličnoj saradnji zrenjaninske biblioteke sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, susreti dece i gostujućeg književnika bili su realizovani u svih 60 škola učesnica sa teritorije Srednjeg Banata i opština Kikinda i Titel, u periodu od 9. do 20. maja. Uglješa Šajtinac i bibliotekari Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” deset dana su se družili i razgovarali sa osnovcima. Gostujući književnik imao je prilike i da čuje pesme koje su napisali povodom ovogodišnje manifestacije i da uživa u brojnim programima dobrodošlice koje su mu učenici pripremili.

Više od 2.000 pesama napisano je povodom ovogodišnje manifestacije. U uži izbor ušlo je 200 pesama, a na završnoj svečanosti nagrađeno je najzanimljivijih 12 radova. Dodeljeno je po šest nagrada za učenike nižih i za učenike viših razreda osnovnih škola.

Završnoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Grada Zrenjanina, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i član Gradskog veća Slaviša Vlačić. U znak zahvalnosti za saradnju i podršku grada realizaciji “Pesničke štafete”, direktor GNB “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić uručio je Snežani Vučurević prigodnu zahvalnicu.

Obraćajući se prisutnima, književnik Uglješa Šajtinac uporedio je “Pesničku štafetu” sa svojevrsnom plovidbom kroz stihove, od ostrva do ostrva, odnosno do 60 škola, čije je đake nazvao “ostrvljanima”, koji su s velikom radošću i znatiželjom dočekivali pesnički karavan i s entuzijazmom predstavljali svoje pesničke zamisli, uz žaljenje što ti susreti traju samo jedan školski čas.

Nagrađeni učesnici 48. Pesničke štafete

Ukupno se dodeljuje 12 nagrada za najuspešnije učesnike „Pesničke štafete“: 6 nagrada za učenike nižih razreda osnovnih škola (od I do IV razreda) i to: tri treća mesta, dva druga mesta i jedno prvo mesto, kao i 6 nagrada za učenike viših razreda osnovnih škola (od V do VIII razreda): tri treća mesta, dva druga mesta i jedno prvo mesto.

Nagrade za učenike nižih razreda (od I do IV )
Vanja Pandurov, III razred, OŠ “Vuk Karadžić”, Konak, za pesmu “Zvono“
Đorđe Subu, II razred, OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev”, Ečka, za pesmu „Sve čeka“
Lana Curaković, II razred, OŠ “1. oktobar” Botoš, za pesmu “Nebo”
Miroslav Romoda, II razred, OŠ “Svetozar Miletić” Lok, za pesmu “Moj bicikli”
Nikolija Imbronjev, II razred, OŠ “Dr Boško Vrebalov” Melenci, za pesmu “Leptirić”
Lazar Radičev, II razred, OŠ “Đura Jakšić“, Zrenjanin, za pesmu “Ljubav“

Nagrade za učenike viših razreda (od V do VIII)
Anica Grbić, VII razred, OŠ “Dositej Obradović“, Zrenjanin, za pesmu “Muška pesma“
Uroš Bucalo, V razred, OŠ “Slavko Rodić “, Krajišnik, za pesmu “Soni“
Sanja Sojak, V razred, OŠ “Bratstvo jedinstvo“, Belo Blato, za pesmu “Ráno” (“Jutro”)
Nemanja Zahiri, VI razred, OŠ “1. oktobar”, Bašaid, za pesmu “Moja Budućnost”
Anđelija Zubac, VIII razred, OŠ “Stevan Aleksić“ Jaša Tomić, za pesmu “On dolazi“
Boris Simić, VI razred, OŠ “Miloš Crnjanski“, Srpski Itebej, za pesmu “Svakodnevica“

“Pesnička štafeta”, manifestacija od značaja za Grad Zrenjanin, i ove godine realizovana je uz podršku: Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Kompanije “Telekom Srbija”, Kompanije “Gomeks” i izdavačkih kuća: “Kreativni centar”, “ProPolis Books” i “Pčelica”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena