Yunet
 

Kultura

Savremena galerija Zrenjanin – 43. Susret akvarelista

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. avgust 2022. • 17:42 •

Savremena galerija Zrenjanin – 43. Susret akvarelista

Savremena galerija Zrenjanin organizuje 43. susret AKVARELISTA od 17. do 19. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će u Ečki biti okupljeni sledeći umetnici: Nina Ivanović, Jelena Janev, Vladimir Sekulić, Dragana B.Stevanović i Nebojša Yamasaki Vukelić. Specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjena, umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Selektor 43. susreta je Slavica Žarković, kustos Savremene galerije Zrenjanin

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 17. oktobra 2022. godine  u Savremenoj galeriji Zrenjanin u 19 h.

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja  i Grad Zrenjanin

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja stim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.

BIOGRAFIJE UMETNIKA

Nina Ivanović (1986, Beograd) Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, samostalne i grupne izložbe. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2009), nagrade iz Fonda Vladimir Veličković (2014) i nagrade 57. Oktobarskog salona (2018). Bila je na rezidencijalnim programima u Glo’Art centru u Lanakenu, Belgija (2013 i 2014), zatim na rezidenciji Kuckucks Nest u Bazelu, Švajcarska (2017) i u Ateljeu 10 u Podgorici, Crna Gora (2021). Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada Pejzaži u italijanskom gradu Vitorio Veneto (2018) i svetlosne instalacije Perači prozora na prozorima Kulturnog centra Beograda (2019). Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umetnički kolektiv U10 sa kojim od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10. Živi i radi u Beogradu.

Jelena Janev (1972, Beograd, SFRJ) Vajarka. Diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala na studijskom programu Scenski dizajn, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, sa temom „Majčinstvo i rodni stereotipi u umetnosti: umetničko delo scenskog dizajna“. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Bosna i Hercegovina). Dobitnica Godišnje nagrade Akademije umetnosti za skulpturu (1997) i Nagrade Oktobarskog salona grada Novog Sada za skulpturu (1997). Njene skulpture i skulptorske instalacije nalaze se u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u umetničkoj kolekciji univerziteta New Mexico Highlands University, Las Vegas, Nju Meksiko, Sjedinjene Američke Države, i deo su stalne postavke Muzeja „Terra“ u Kikindi. Zaposlena kao vanredni profesor na Katedri za umetnost, Odsek za scenski dizajn, Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Vladimir Sekulić (1981) Završio je master studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Izražava se u medijima crteža, slike, video animacije i kratke priče. Koristi elemente site-specific-a u svojim nastupima. Njegovi radovi, pored subverzivnih sadržaja i poigravanja između dokumentarnog i fikcije, imaju društveno – političku konotaciju. Tematski fokus Sekulićevog rada baziran je na pojedincu ili grupi koja svojim postupkom remeti sklad hijerarhije moći u okvirima kapitalističkog društva. Dobitnik je prve nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu. Njegove samostalne izložbe Izveštaj sa terena, Hotel sa četiri zvezdice, Dečak u crvenom prsluku i Pink Panteri , postavljane su u mnogim galerijama širom zemlje i regiona poput Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Galerije Doma omladine Beograda, Galerije Tir u Novoj Gorici, Galerije SKC u Kragujevcu, Galerije Haos.  Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i ima status samostalnog umetnika.  Živi i radi u Beogradu.

Dragana B. Stevanović (1975, Beograd) Diplomirala je slikarstvo i magistrirala na Katedri za crtež Akademije umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, studijska oblast- Višemedijska umetnost. Studijski je boravila u Španiji, SAD, Francuskoj i Austriji. Radovi joj se nalaze u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti u Beogradu i privatnim kolekcijama u SAD, Kanadi, Sloveniji, Nemačkoj i Austriji. Samostalno je izlagala na preko dvadeset puta u zemlji i inostranstvu (Austrija, SAD) i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i projektima. Od 2006. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno u zvanju vanredne profesorke na Katedri za crtanje.

Nebojša Yamasaki Vukelić (1986, Beograd) Završio master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. Svoj rad uglavnom bazira na mediju crteža, kroz koji tematizuje pitanje ličnih i kolektivnih kapaciteta za društvenu imaginaciju. Izlagao na brojnim grupnim izložbama, kao i jednoj samostalnoj – Unutra sve biće meko i nežno, u galeriji X Vitamin. Jedan je od dobitnika nagrade za crtež fonda Vladimir Veličković za 2021. godinu, kao i nagrade „Miodrag Janjušević – akademski slikar“ za istu godinu. Živi i radi u Beogradu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena