Yunet
 

Kultura

Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ otvorena u Trebinju

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 25. avgust 2022. • 11:23 •

Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ otvorena u Trebinju

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju povodom obeležavanja slave Grada Trebinja i Sabornog hrama Sv. Preobraženja proteklog vikenda svečano je otvorena izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“.

Izložba je premijerno bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine, a nakon toga je gostovala u Beogradu, Kraljevu, Kikindi i Herceg-Novom.

Posetioci će u Trebinju moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, a slikarev život i stvaralaštvo prikazani su u vidu tematskih celina.

Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vredan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu.

Autor izložbe je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti zrenjaninskog Muzeja, a izložba će u Muzeju Hercegovine u Trebinju biti otvorena do 28. septembra 2022.

Na otvaranju su govorili: Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine, Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Olivera Skoko, autorka izložbe, Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja koji je otvorio izložbu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena