Yunet
 

Kultura

Najavljena potpuna rekonstrukcija i adaptacija pozorišta „Toša Jovanović”

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. oktobar 2022. • 16:10 •

Najavljena potpuna rekonstrukcija i adaptacija pozorišta „Toša Jovanović”

Na Dan pozorišta „Toša Jovanović“ sinoć je, u prisustvu pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević, premijerno izvedena predstava Dramske scene „Slika nepoznatog“, koja je rađena prema adaptaciji romana „Izložba“ Miodraga Kajteza, u režiji Nikole Zavišića i uručena su priznanja.

Pred premijeru i svečano uručenje priznanja, u Gradskoj kući održan je radni sastanak kome su pored gradonačelnika Sime Salapure i sekretarke Milošević prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, član Gradskog veća – resor kulture Slaviša Vlačić, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Dejan Karlečik i direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar.

Dragana Milošević je, čestitajući Dan Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ istakla da je Pokrajinska vlada, preko sekretarijata na čijem je čelu, u proteklim godinama uložila znatna sredstva u isntitucije kulture i kulturu uopšte.

Navela je da je pored redovnih javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata, kako bi se što više poboljšao rad svih kulturnih institucija, otvorena i nova konkursna linija, koja se odnosi na kapitalne investicije, a jedna od njih je i Kulturni centar Zrenjanina, za koji je opredeljeno 32 miliona dinara – za rasvetu, opremanje i ozvučenje.

– Danas smo precizirali dalje korake saradnje i usaglasili smo se da je neophodno u potpunosti rekonstruisati i adaptirati zgradu Narodnog pozorišta“ naglasila je ona i dodala da to jeste kulturna politika Pokrajinske vlade – da se obezbede osnovni uslovi za rad svih koji se bave kulturom.

Sa takvom kulturnom politikom, kako je istakla, nastaviće se i u godinama pred nama, kako bi to sve bio naš standard za bolje i primerene uslove rada, a na kulturnim delatnicima je da budu još ambiciozniji, uspešniji i da prihvataju nove izazove.

I gradonačelnik Salapura čestitao je Dan pozorišta „Toša Jovanović“ za koji je ukazao da nije reč samo o prazniku našeg teatra, već da je to praznik kulture u Zrenjaninu.

– Veoma je bitno umrežavanje i povezivanje, a posebno mi je drago da smo, u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, umreženi preko našeg pozorišta sa Sterijinim pozorjem i da je pred nama nova predstav na ovaj praznik. Ono što je nama veoma bitno, kada su u pitanju kultura i kulturni poslenici, jeste da imamo novu energiju i novu inicijativu, ne samo u programskim sadržajima koji su raznovrsna i kvalitetni, a što pokazuje i poseta naše publike, već su nam bitni i uslovi u kojima radimo u kojima naše naše ustanove kulture posluju. To je sada novi početak zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i naravno Ministarstvu za kulturu te sada ulazimo u novi investicioni ciklus. U ovoj godini ulaganja od strane Pokrajinskog sekretarijata, znači za sve naše ustanove kulture, veća su za 40 miliona dinara, a to je do sada rekordan iznos. Sledeće godine ulazimo u kapitalna ulaganja – renoviranje najstarije pozorišne sale na Balkanu i to je jako dobar početak i dobra energija za naše kulturne poslenike, posebno za naše pozorište – rekao je gradonačelnik Salapura.

Naveo je i da su na sinoćnjem sastanku dogovarane radnje za pripremu projektno – tehničke dokumentacije u narednoj godini kada se raspišu konkursi i izrazio uverenje da će i zrenjaninsko pozorište konačno, nakon 40 godina, moći značajna sredstva da uloži u renoviranje svojih objekata.

Dejan Karlečik podsetio je se ove godine na Dan pozorišta „Toša Jovanović“ obeležava 183 godine postojanja pozorišne sale kada će pored premijere biti dodeljene i godišnje nagrade.

– Očekuje nas još niz primjera u ovoj sezoni na Dramskoj i Lutkarskoj sceni, a tokom ovog sastanka sa pokrajinskom sekretarkom Draganom Milošević dogovoreni su planovi za renoviranje naše zgrade koja u poslednjih 40 godina nije renovirana, a poslednjih 50 godina je pod zaštitom države. Mislim da treba da se pokaže ozbiljan stav prema tome, a ono na šta sam skrenuo pažnju jeste da nikako ne bi trebalo raditi sve poslove odjednom, već u fazama kakao ne bismo remetili rad naše kuće, našu sezonu i repertoar – rekao je Karlečik.

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić podsetio je da je predstava „Slika nepoznatog“ rađena u koprodukciji – Narodno pozorište „Toša Jovanović“ i Sterijino pozorje (Novi Sad) i ukazao da se Pozorje trudi da bude prisutno gde god se odigravaju značajni kulturno – umetnički sadržaji i događaji, a kroz koprodukcije naročito.

– Veliko mi je zadovoljstvo da je ova inicijativa i došla od Sterijinog pozorja jer Zrenjanin i zrenjaninsko pozorište ima dugu tradiciju i to je jedna od boljih pozorišnih kuća. Odlučili smo da realizujemo ovaj ambiciozan projekat, a veoma mi je drago da su se uključili i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture, Grad Novi Sad preko Sterijinog pozorja i Grad Zrenjanin i u toj sinergiji došli smo, nadam se, do odlične predstave – kazao je Radonjić.

U Narodnom pozorištu priznanje „Toša Jovanović“ za 2022. Godinu dodeljeno je Sterijinom pozorju i Pozorišnom muzeju Vojvodine, kao i dugogodišnjim saradnicima i zaposlenima.

Priznanje je uručeno zaposlenima koji su ove godine otišli u penziju: Jeleni Ristić, inspicijentu Dramske scene, Tomislavu Stoiljkoviću, majstoru svetla i električaru Dramske scene, Veroni Sekač i Cviji Đuričin, garderoberkama Dramske scene zbog postignutih rezultata i predanosti radu u Pozorištu i spremnosti da se posvete pozorištu i izvan onog na šta ih radno mesto obavezuje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad