Yunet
 

Kultura

Izložba „Četvrti stalež“ Bogdana Đorića

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 17. oktobar 2022. • 15:05 •

Izložba „Četvrti stalež“ Bogdana Đorića

Izložba „ČETVRTI STALEŽ“, likovnog umetnika Bogdana Đorića, u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), svečano će biti otvorena danas 17.10 u 20.00h. Izložba će trajati do 30.10.2022.

Bogdan Đorić je rođen 1983. godine u Zrenjaninu, Srbija, SFRJ. Završio je Srednju umetničko/dizajnersku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, smer – likovni tehničar. Diplomirao je 2009. godine na Univerzitetu umetnosti – Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer – slikarstvo, u klasi profesora Velizara Krstića i Gordana Nikolića. Fakultet je završio kao jedan od najboljih studenata FLU u Beogradu. Dobio je pet nagrada za umetnički rad. Od 2010. godine je član ULUS-a i od 2016. je član ALUZ-a. Do sada je izlagao na 142 kolektivne izložbe, realizovao je 25 samostalnih izložbi. Učestvovao je na 48 likovnih kolonija u Srbiji i inostranstvu.

Reč umetnika:
Četvrti stalež vodi poreklo, klicu i seme iz sadašnjeg akumuliranog građanskog staleža (građanin) ili tačnije malograđanskog staleža (malograđanin). A pritom, dalje nazad kroz prošlost, kroz pisanu takoreći istoriju taj građanski stalež (city man) ima korene u staležima plemstva i sveštenstva. Kad je iz seoske (ruralne) kulture nastala gradska (urbana) kultura, imamo primere još iz vremena prvog organizovang društveno socijalnog načina života kao što su Mesopotamija i stari Egipat, pojava prvih gradova, a iz grada je nikla civilizacija i grad je njen glavni simbol i materijalizacija.

Sve u planetarnoj prirodi funkcioniše po sistemu animalizma, biologije, fizike i zakona jačeg. Priroda i Bog odredili su da sve što postoji ima svoje rođenje, rast, razvoj, opadanje i nestanak. Tako i ljudske civilizacije isto funkcionišu, mi možemo da skočimo s zgrade i reći da neverujemo u prirodni zakon gravitacije, ali to neće promeniti ni za nano česticu taj zakon a posledice će biti kobne.

Radno vreme galerije je od 13h do 21h.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad