Yunet
 

Kultura

Projekcija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku”

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 26. novembar 2022. • 18:20 •

Projekcija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku”

U ponedeljak, 28. novembra 2022. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održana prezentacija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku“.

Film je nastao na osnovu privatnog materijala naših sugrađana – Dragana Todorovića, Dragana Ranisavlјevića, Aleksandra Dragojevića, Predraga Lackova i Vladimira Rajića, koji su došli na ideju da utiske sa svog pokloničkog putovanja podele sa svojim prijatelјima i sugrađanima. 

Na svom putovanju po Slavoniji, Dalmaciji i Republici Srpskoj posetili su: manastir Dobra voda kod Vukovara, manastir Orahovica, Voćin ispod Papuka, Pakrac – sedište Vladičanskog dvora, Jasenovac – manastir Jasenovac i memorijalni kompleks Jasenovac. Takođe i manastire u Dalmaciji – Krku, Krupu, Dragović, Kudin most, grad Knin i Kninsku tvrđavu. A u povratku Drvar, Petrovac i Petrovačku cestu, kao i Banjaluku ( Hram Hrista Spasitelјa i Banski dvor).

Na prezentaciji će govoriti: Rako Tomović, istoričar i predsednik Udruženja prijatelјa Hilandara, sveštenik Dejan Bojanić, Dragan Ranisavlјević, član U.O. Svetosavlјa i Dragan Todorović, sekretar Udruženja prijatelјa Hilandara. Moderator će biti Vladislava Ignjatov, viši kustos – istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.

izvor Narodni muzej Zrenjanin

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena