Yunet
 

Kultura

Dodela nagrada Književnog konkursa Ulaznica 2022

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 7. decembar 2022. • 10:04 •

Dodela nagrada Književnog konkursa Ulaznica 2022

Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2022“ u sastavu Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda, Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada, te predsednik žirija i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva objavljenog u maju 2022. godine, a uprkos teškim uslovima za stvarateljke i stvaraoce izazvanih najpre pandemijom COVID-19 virusa, te agresijom na Ukrajinu i, konačno, ukupno teškom ekonomskom situacijom u svetu, odazvao veliki broj autorki i autora koji su poslali preko 1000 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država u kojima žive spisateljice i pisci koji pišu bhsc jezikom, primerice Austrije, Nemačke…
Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija
Prva nagrada: Milica Radojičić, Nikšić – Dekonstrukcija mita
Druga nagrada: Katarina Savkov, Novi Sad – Kilometraža
Treća nagrada:  Maja Ručević, Zagreb – Sindrom rupe

Proza
Prva nagrada: Mirjana Drljević, Beograd – Moj otac
Druga nagrada: Irena Skopljak Barić, Vrbovec – Talog
Treća nagrada: Katarina Fiamengo Alispahić, Beograd – Odmor

Esej
Prva nagrada: Stefan Mladenović, Jagodina – O socijalnoj pravdi i jednakosti u Nušićevoj komediji “Narodni poslanik”
Druga nagrada: Željko Milović, Bar – Marpukinica
Treća nagrada: Kristina Todorović. Zrenjanin – Žak Derida – uloga teksta

Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost kniževne scene.

U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su, uprkos svim poteškoćama, poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova, kao i da će se uslovi stvaralaštva izmeniti, te da ćemo moći da se radujemo književnosti onako kako doliči.

Dodela nagrada Književnog konkursa „Ulaznica 2022“ održaće se u petak, 9. decembra 2022. godine sa početkom u 19 časova u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“. U okviru svečanosti biće promovisan i poseban broj časopisa „Ulaznica“ u kojem su objavljeni nagrađeni radovi.

Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2022″ u sastavu: Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda, Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada, predsednik žirija i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se na javni poziv objavljen u maju 2022. godine odazvao veliki broj autorki i autora koji su posalali preko 1000 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država. 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad