Yunet
 

Kultura

Etnološko odelјenje zrenjaninskog Narodnog muzeja jedno od najbogatijih i najznačajnijih na području Vojvodine

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 11. februar 2023. • 14:12 •

Etnološko odelјenje zrenjaninskog Narodnog muzeja jedno od najbogatijih i najznačajnijih na području Vojvodine

Etnološka zbirka Narodnog muzeja Zrenjanin nastala je početkom 20. veka, nakon osnivanja samog Muzeja. Veliki doprinos prilikom njenog formiranja dali su pojedinci, gradske vlasti i udruženja koja su prikuplјeni etnološki materijal poklanjali Muzeju.

Za razvoj Odelјenja veoma je važna poklon kolekcija Kola srpskih sestara, koja je u Muzej dospela nakon Drugog svetskog rata. Svi poklonjeni predmeti od strane Kola srpskih sestara i danas se nalaze u Etnološkoj zbirci zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Najzastuplјeniji su predmeti koji potiču sa područja srednjeg Banata. Datirani su u vremenski period koji obuhvata kraj 19. i prvu polovinu 20. veka i uglavnom predstavlјaju delove srpske ženske svečane nošnje. Tako su najbrojniji ženski oplećci, jeleci, kape džege i marame, svi bogato ukrašeni zlatnom ili srebrnom žicom, šlјokicama i drugim aplikacijama.

Drugi segment kolekcije poklonjene od strane Kola srpskih sestara, odnosi se na delove narodnih nošnji sa prostora tadašnje države – Kralјevine Jugoslavije. Pošto je zrenjaninski Narodni muzej regionalnog tipa, pokriva područje srednjeg Banata, pa samim tim i svoje zbirke formira predmetima sa ovog područja, ovi poklonjeni delovi narodnih nošnji predstavlјaju jedinstvenu, iako skromnu, kolekciju koja potiče van prostora Banata.

Poklon kolekcija Kola srpskih sestara doprinela je da kolekcija zlatoveza u Etnološkom odelјenju zrenjaninskog Narodnog muzeja postane jedna od najbogatijih i najznačajnijih na području Vojvodine.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena