Yunet
 

Kultura

U Kulturnom centru Zrenjanina Dani frankofonije

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. mart 2024. • 10:47 •

U Kulturnom centru Zrenjanina Dani frankofonije

Povodom obeležavanja Dana frankofonije (Ziua Francofoniei) i tridesetjednogodišnjice od kada je Rumunija postala punopravni član Međunarodne organizacije Frankofonije u Kulturnom centru Zrenjanina i Kulturnom centru Vršca, Generalni konzulat Rumunije (Consulatul General al României) publici u Zrenjaninu i Vršcu predstaviće dva uspešna ostvarenja rumunske kinematografije.
U zrenjaninskom Kulturnom centru u sredu, 20. marta u 20 časova prikazuje se filmska komedija “6,9 po Rihterovoj skali” (6,9 pe scara Richter), a u petak, 22. marta vršačka publika imaće priliku od 18 časova da pogleda film “Priča jednog zabušanta” (Povestea unui pierde-vară). Ulaz je slobodan.

Partneri ove kulturne manifestacije iz Republike Srbije su: Grad Vršac, Grad Zrenjanin, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, nedeljnik na rumunskom jeziku “Libertatea” iz Pančeva, Redakcija programa na rumunskom jeziku Radio televizije Vojvodine, Kulturni centar Vršca i Kulturni centar Zrenjanina.

O filmu “6,9 po Rihterovoj skali” koji se prikazuje u zrenjaninskom Kulturnom centru:
“6,9 po Rihterovoj skali” (komedija, režija: Nae Karanfil)
Toni, mladi pozorišni glumac, teško se snalazi između komplikovane uloge u jednom mjuziklu, ljubomorne depresivne žene i opsesijom za neizbežnim velikim zemljotresom najavljen od strane svih “stručnjaka”. Međutim, pravi zemljotres za njega predstavlja neočekivani povratak svog oca, posle dve decenije odsustva. Nemoralni i manipulatorni, otac se instalira u univerzum svog sina, uznemiravajući mu opstanak, a glavna uloga u mjuziklu u kojem igra Toni predstavlja u savršenosti njegov haotični život koji se našao na pragu kolapsa…

O filmu “Priča jednog zabušanta” koji se prikazuje u vršačkom Kulturnom centru:
“Priča jednog zabušanta” (komedija-drama, režija: Paul Negoesku)
Petru je profesor matematike na Fakultetu Politehničkih nauka, i uprkos svojim godinama (42 godine), vodi život bez briga. Večeri provodi u izlascima sa drugarima na pivo i njegove posete Irini sa kojom ima neobavezan odnos. Kada Irina ostane trudna, Petru je prisiljen da promeni svoj stil života kako bi na kraju postao ozbiljniji.

Izvor Kulturni centar Zrenjanin

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena