Yunet
 

Poljoprivreda

Nezadovoljni niskom otkupnom cenom, pojedini proizvođači odlučili da sami prerađuju mleko i da na pijacama prodaju sir i kajmak

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 20. oktobar 2022. • 14:50 •

Nezadovoljni niskom otkupnom cenom, pojedini proizvođači odlučili da sami prerađuju mleko i da na pijacama prodaju sir i kajmak

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, Nenad Budimović je rekao da je u Srbiji smanjena proizvodnja mleka zbog pada stočnog fonda, manji je i otkup od proizvođača, hrana za krave je lošija zbog suše, dok je i potrošnja u jednom trenutku bila mnogo veća od prosečne.

Budimović je za Juronjuz Srbija rekao da je jednom moralo da se desi da nema dovoljno mleka, zato što je na sve muke koju prate ovu proizvodnju i mlečno govedarstvo, došla i jedna sušna godina, koja je prepolovila prinos stočne hrane. On ukazuje da se tačno zna koliko mleka se pomuze na dnevnom i mesečnom nivou u Srbiji. Tu ranije nije bilo mnogo iznenađenja, ali je očigledno sada došlo do potresa.

On za Juronjuz ukazuje i na povećan uvoz mleka u prahu, kojim su mlekare prethodnih meseci nadoknađivale nedostatak sirovine na domaćem tržištu, kao i činjenicu da su se mali proizvođači, nezadovoljni niskom otkupnom cenom mleka, odlučili da ga sami prerađuju i da na pijacama prodaju sir i kajmak.

Osim toga, i mlekare su svoju proizvodnju u periodu kada je cena mleka bila zamrznuta, zbog većeg profita, preusmerile na proizvodnju jogurta, putera, pavlake i kiselog mleka, kojima je cena značajno porasla prethodnih meseci, a koji se za razliku od mleka mogu i dalje izvoziti i u inostranstvo. Za proizvođače je, kažu, najveći problem što se rast cena mlečnih proizvoda na rafovima ne preliva i na njihove budžete.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena