Yunet
 

Privreda

Znak „Čuvarkuća“ za još 15 domaćih proizvoda

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 20. januar 2022. • 18:10 •

Znak „Čuvarkuća“ za još 15 domaćih proizvoda

Savet za dodelu kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ odobrio je pravo na taj znak koji potvrđuje kvalitet, stroge ekološke standarde i primenu cirkularne ekonomije za novih 15 domaćih proizvoda u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Pravo na žig na prvoj ovogodišnjoj sednici tog Saveta dobili su, kako je navedeno, proizvodi kompanija „Mivaka“, „Mini Pan“ i „Mlekare Mihajlović“. Pravo na žig dobijaju domaći proizvodi koji u sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa i ispunjavaju propisane kriterijume kvaliteta, ekologije i marketinga, ističe PKS u saopštenju.

„Naše ‘čuvarkuće’, osim po kvalitetu i domaćem poreklu, ističu se po društveno-odgovornom poslovanju, primeni ekoloških standarda i principima cirkularne ekonomije koja obuhvata obnovljivi, energetski efikasan ekonomski ciklus uz uštedu resursa i smanjenje emisija otpada“, izjavio je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Nenad Budimović.

„Mivaka“, kako je navedeno, proizvodi kvalitetne organske preparate, zasnovane na cirkularnoj ekonomiji, inovativnoj tehnologiji i ambalaži, a njena specifičnost se ogleda u energetskoj efikasnosti, smanjenju količine amonijaka, ugljen–dioksida, vlage vazduha, kao i regulaciji temperature u proizvodnim pogonima. Zbog prisustva zeolita u proizvodima te firme, mikrotoksini su, kako je navedeno, svedeni na minimum, nema opasnosti širenja patogenih organizama, što u velikoj meri doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta, povećanju procenta humusa i zaštiti okoline.

Direktor i vlasnik kompanije „Mini Pani“ Gabor Kovač rekao je da su se za projekat prijavili, jer stvaraju kvalitetne proizvode koji zadovoljavaju kriterijume „Stvarano u Srbiji“.

Pravo na „Čuvarkuću“ dobila je i paprika u pavlaci paraćinske „Mlekare Mihajlović“ koja mesečno proizvodi oko 20 tona tog domaćeg proizvoda koji je omiljen kod potrošača.

Od kada je pre godinu i po dana pokrenut projekat „Stvarano u Srbiji“, žig „Čuvarkuća“ ponelo je oko 900 domaćih proizvoda.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena