Yunet
 

Sport

Gradonačelnik primio učesnike međunarodnog odbojkaškog kampa

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 21. februar 2023. • 13:43 •

Gradonačelnik primio učesnike međunarodnog odbojkaškog kampa

Gradonačelnik Simo Salapura primio je, u svom kabinetu, učesnike i organizatore međunarodnog odbojkaškog kampa Specijalne olimpijade Evrope koji se u Kristalnoj dvorani održava od 19. do 23. februara, predvođene direktorom Međunarodne Specijalne olimpijade Krištofom Krukovskim. Prijemu je prisustvovala i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković

Direktor Krukovski kazao je da se pre dve godine razmišljalo o tome kako unaprediti Specijalnu olimpijadu i kako uključiti više žena i devojaka.
– Odabrali smo šest evropskih država, Srbiju, Austriju, Holandiju, Poljsku, Italiju, Slovačku i razmišljali kako da napravimo projekat za unapređenje koji bi bio podržan od strane Evropske komisije. Pošto je Srbija bila jedna od zemalja koja je uključena u projekat, nije bilo mnogo dileme da Zrenjanin bude taj grad koji će ući u projekat, jer smo ovde već bili 2018. godine i imali vrlo pozitivno iskustvo i veoma dobru podršku – kazao je on.

Direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević ukazao je da Zrenjanin nije slučajno odabran da bude domaćin velikog projekta koji se organizuje u pet zemalja Evrope.
– Nama je veliko zadovoljstvo da potvrdimo prijateljstvo koje Specijalna olimpijada Srbije ima sa Gradom Zrenjaninom. Kao što znate, mi smo pre pet godina ovde već organizovali Evropski turnir u odbojci, a ako negde treba da se organizuje odbojka, to je sigurno Zrenjanin – rekao je Stanojević i izrazio zadovoljstvo što u Zrenjaninu nailaze na dobar prijem.
– Iskreno se nadam da ovo nije i poslednji put i da ćemo ponovo biti u Zrenjaninu – rekao je Aleksandar Stanojević.

Globalni ambasador Specijalne olimpijade Vanja Grbić je rekao je da je suštinski veoma važno da se kroz ovakve vrste saradnje, rada i edukacije razmene iskustva rada sa decom, ne jednom godišnje, već više puta, za šta je prilika i ovaj kamp.
– Važno je da se iz različitih zemalja Evrope sastanu treneri i ljudi koji su uključeni u Specijalnu olimpijadu, ali i deca koja učestvuju kako bi se ponovo videli i radili zajedno, ali i da se napravi ta vrsta razmene koja i krasi Specijalnu olimpijadu – rekao je Grbić, takođe ukazujući da su Grad Zrenjanin i gradonačelnik Simo Salapura, koji je u Specijalnu olimpijadu uključen niz godina unazad, uvek dobro odgovarali na pravi način kada su u pitanju Specijalna olimpijada i deca sa posebnim potrebama.

Inače, Zrenjanin je bio i domaćin 15. Nacionalnih igara Specijalne olimpijade Srbije, 2021. godine, na kojima je učestvovalo 300 sportista sa smetnjama u razvoju iz 12 klubova, koji su se nadmetali u pet sportova. 

Nosilac organizacije takmičenja bio je zrenjaninski sportski klub za decu i omladinu s posebnim potrebama “Hendi sport”, osnovan 2010. godine, iz kog dolaze i osvajači medalja na Specijalnoj olimpijadi, kao što je Filip Bartole, osvajač tri medalje na olimpijadi u Abu Dabiju, 2019. godine. Takođe, Grad Zrenjanin bio je 2018. godine i domaćin Evropskog inkluzivnog odbojkaškog turnira, najznačajnijeg do sada organizovanog takmičenja te vrste u našem gradu. Legendarni odbojkaš iz našeg grada, Vladimir Vanja Grbić, globalni je ambasador Specijalne olimpijade i inicijator mnogih aktivnosti u toj kategoriji sporta i sportista.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad