Yunet
 

Sport

„Varljivo leto ’24“ na biciklu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 29. jun 2024. • 09:38 •

„Varljivo leto ’24“ na biciklu

Ove subote ZRKM organizuje gradsku vožnju pod nazivom Varljivo leto ’24. Okupljanje će biti u 19h kod Mosta na suvom, a krenuće se u 19:15. Vožnju ćemo završiti na malom jezeru.

Zašto varljivo, pitamo se?

Kako navode stručnjaci, ovo leto je pre njegovog zvaničnog početka imalo tendencije da postane najtoplije leto do sada, a ovih dana je to ubedljivo i postalo. Kada se pogleda unazad, brojke koje su zabeležene samo u ovom mesecu su već veće nego što su bile u drugoj polovini 20. veka. 

Ekstremno vreme postalo je deo svakodnevnice. Svuda u svetu u poslednjih nekoliko godina  termin ,,rekordno” i ,,ekstremno” postao je deo repertoara svih stručnjaka koji se bave klimom i životnom sredinom. Rekordne toplote, ekstremne suše, kao i drugi ekstremi poput poplava, super oluja i slično. Srbija nije pošteđena, jer se svake godine suočavamo sa nekom fatalnom posledicom nestabilne klime, poput super oluja, učestalih promena u vremenu, zbog kojih najviše pate usevi, pogotovo kulture koje su zavisne od stabilne klime. 

Leta su odavno postala toplija od prethodnih, a koliko toplo može da postane pitamo se?

Jedan od razloga ovog rapidnog zagrevanja su klimatske promene, na čije ubrzanje je velikim delom uticalo ljudsko društvo, koje je promenilo izgled Zemlje nakon otkrića fosilnih goriva. Multinacionalne kompanija za naftu i gas, poput Shell-a, već su ‘70-tih znali da će prekomerno izvlačenje fosilnih goriva iz zemlje ubrzati klimatske promene kao i da će stvoriti mnoštvo drugih posledica sa kojima će nove generacije morati da se bore, ali profit je često iznad svega, pa tako i oni nisu marili za te podatke iako su stručnjaci godinama upozoravali na statistike koje ne lažu. 

Kakve to ima veze sa biciklizmom?

Biciklizam je jedan od načina održive urbane mobilnosti, koji ne zavisi od korišćenja fosilnih goriva, i koji time poboljšava ekološku sliku. Ukoliko želimo zdravu i održivu budućnost za našu decu, koja nisu kriva za ono što su generacije pre njih uradile, vreme je da se trgnemo i da počnemo da uvodimo ekološke i održive navike, poput vožnje bicikla. 

Zrenjanin je idealan grad za bicikliste, i biciklista ima mnogo. Naš cilj je da skrenemo gradskim vlastima pažnju na nas bicikliste, na biciklističku infrastrukturu koju ovaj grad treba i da osvestimo značaj koji biciklizam ima za održivu mobilnost, i za kretanje po gradu kao i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. 

Vrlo je bitno ukazati na to, jer mnogi biciklizam vide kao sportsku aktivnost, što je sjajno, ali nije jedini način na koji možemo koristiti biciklo. U zemljama koje godinama rade na promociji biciklizma kao prevoznog sredstva, poput Švedske i Danske, na posao biciklom idu svi od princeze do premijera. Ako može princeza, možemo i mi! 

Takođe utiče pozitivno na zdravlje, ali to već svi mi koji se vozimo stalno znamo, jel da?

Toplota utiče na naše kretanje, vožnja biciklom je dodatno otežana zbog toga, ali mi smo odlučni u našoj misiji da održimo biciklizam jer je to deo te održive budućnosti kojoj težimo! 

Vidimo se usubotu! 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena