Yunet
 

Turizam

Sanacija fasada na objektima srednjih škola i obnova biciklističke staze na delu magistrale

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 29. jun 2022. • 15:30 •

Sanacija fasada na objektima srednjih škola i obnova biciklističke staze na delu magistrale

Postavljanjem građevinskih skela na delu fasade u Subotićevoj ulici, počinju radovi na sanaciji bočnog krila zgrade Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla”. Izvešće se sanacija gipsanih elemenata gornjeg ukrasnog venca i oštećenja ispod oluka i oko prozora, a završetkom ovih radova konačno će se ukloniti zaštitna žičana ograda i omogućiti nesmetan prolaz pešacima i na toj strani Subotićeve ulice, ka Malom mostu.

U sklopu rekonstrukcije celokupne fasade zgrade škole, nekadašnje Trgovačke akademije, u jeku su i radovi na pročelju, odnosno glavnom ulazu, od strane jezera. S obzirom da se radi o jedinstvenom primeru graditeljske baštine, ne samo u Zrenjaninu već i na prostoru Vojvodine, obnova fasade je kompleksnog karaktera i zahteva učešće ne samo kvalifikovanih majstora, nego i umetnika. Po rečima nadležnih iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, renoviran deo fasade zasijaće posebnim sjajem, koji će mnoge iznenaditi i ukazati na pravu lepotu ove zgrade, sagrađene 1892. godine.

Građevinske skele postavljene su i u Skerlićevoj ulici, gde su počeli radovi na sanaciji fasade koja pripada dvema srednjim školama: Zrenjaninskoj gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi “Jovan Trajković”, ali i Pijarističkoj crkvi, na uglu ulica Skerlićeve i Gimnazijske. U okviru radova, biće zamenjeni i prozori na prvom spratu, koji koristi škola “Jovan Trajković”. I ovi radovi, kada budu završeni – a očekuje se do početka naredne školske godine – omogućiće pešacima da se kreću i tom stranom ulice, što je do sada bilo zabranjeno.

Radi povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju pristupilo se i radovima na sanaciji biciklističke staze na Bulevaru oslobođenja (“Magistrala”), između ulica Cara Dušana i dr Emila Gavrila (nova benzinska stanica “NIS”). Na tim delovima je staza bila u najlošijem stanju, deformisana usled širenja korena drvoreda i obnavlja se u potpunosti. U toku je priprema podloge i postavljanje ivičnjaka, nakon čega će uslediti asfaltiranje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad