Yunet
 

Turizam

Broj noćenja turista u Zrenjaninu u avgustu udvostručen

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. septembar 2022. • 12:32 •

Broj noćenja turista u Zrenjaninu u avgustu udvostručen

Prema podacima o turističkom prometu u gradu Zrenjaninu, ukupan broj noćenja u smeštajnim objektima u toku avgusta ove godine iznosio je 9923, od čega je zabeleženo 4198 noćenja stranih turista, ili 42,3 odsto.

U odnosu na isti mesec prethodne godine, kada je zabeleženo ukupno 4290 noćenja, taj broj je povećan za 2,3 puta ili 130 odsto. Doprineli su tome umnogome “Dani piva”, održani ove godine u punom kapacitetu, ali i druge sportske, turističke i kongresne manifestacije, koje su, iz nedelje u nedelju, u naš grad dovodile brojne učesnike i goste.

Tokom avgusta Zrenjanin je bio domaćin i Evropskog prvenstva u raketnom modelarstvu, prve Olimpijade sporta penzionera Vojvodine, priprema nekoliko reprezentacija pred svetsko rvačko prvenstvo u Beogradu. Ranije u toku godine, u Zrenjaninu je održan niz skupova kongresnog tipa i sportskih manifestacija (9. SOŠOV, kvalifikacioni vaterpolo turnir Evropskog šampionata za žene, susret Evropskih sela roda, DIGITALK konferencija, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Internacionalni Banatski festival vina, Plesni festival “Dance Fusion”….), a ne prođe gotovo ni jedan vikend da naš grad ne poseti neka organizovana turistička grupa.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura više puta je isticao značaj sportskog i manifestacionog turizma, kao veliku razvojnu šansu grada.
– Dešavalo se nekoliko puta u toku godine da nam gotovo svi smeštajni kapaciteti budu popunjeni i da moramo goste ili učesnike manifestacija da upućujemo u okolna naselja ili susedne opštine. Zrenjanin je definitivno primamljiva i poželjna destinacija za ovakvu vrstu turizma, za organizaciju sportskih događaja, kongresa, festivala i na nama je da dodatno razvijamo infrastrukturu i kapacitete koji će moći da u narednom periodu privuku još više gostiju – ističe gradonačelnik i ukazuje na još jednu važnu činjenicu.

– Ne smemo zaboraviti da će skoro svaki naš gost posetiti i neki ugostiteljski objekat, kupiti nešto u trgovinama, prodavnicama suvenira ili drugim prodajnim objektima i da je posredna korist po naš grad od boravka gostiju višestruka – zaključuje gradonačelnik Salapura.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad