Yunet
 

Turizam

Otvoren Banatski festival vina- spektakl za nepce i oči

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 18. maj 2024. • 17:36 •

Otvoren Banatski festival vina- spektakl za nepce i oči

Peti Banatnski festival vina svečano je otvoren u prelepom ambijentu Gradske bašte. I pre samog početka na su se mogli videti zainteresovani posetioci- neki od njih sa svojim čašama, neki spremni da čaše iznajme i upuste se u vinsku avanturu.

Više od 50 izlagača iz zemlje i regiona našlo se na zrenjaninskom vinskom festivalu. Uz zveckanje čaša, u prelepoj večeri uživali su jednako izlagači i gosti, a sve je upotpunjeno pratećim muzičkim programom. Na štandovima razgovori i degustacija. Predstavnici vinarija rado su razgovarali sa posetiocima i odgovarali na mnoga pitanja od toga kako izgleda proces proizvodnje, do toga koje je vino najbolje odneti kao poklon.

Banatski festival vina su pored mnogobrojnih sugrađana posetili i ministar kuture Nikola Selaković, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, mnogi drugi gradski zvaničnici.

Vino se pije sa prijateljima, rekao nam je jedan od posetilaca, zato smo odlučili da posetimo štand kompanije „Mlekoprodukt“, prijatelja petog Banatskog festivala vina, a upravo tamo nas je dočekao Igor Luković internacionalnom vinskom sudiji i glavnom uredniku magazina Vino & Fino. Kompanija „Mlekoprodukt“ predstavila je sireve, a Igor Luković objašnjavao je kako se sir „uparuje sa vinom“.

Na petom Banatskom festivalu vina učestvuje gotovo pedeset vinarija i destilerija iz Srbije, uz goste iz regiona i celog sveta:

Verkat
Šukac
Fruškogorski vinogradi
Deurić
Erdevik
Chichateau
Đurđić
Vinčić
Molovin
Kovačević
Milanović
Verus
Mrđanin
Zvonko Bogdan
Bajilo
SubDivo

Komuna
Sokolov zamak
Šapat
Krstašica
Veritas
Kiš
Trivanović
Bajilo
Temet
Zmajevac i Miki Perić
Matijašević
Ivanović
Tarpoš
Matalj
Džervin
Doja
Grumen

Rubin
Vinarija Raj
Mladi sa Rajačkih Pimnica

Gnezdo
Dragić
Rnjak
Galot
Šomođi
Radlović
Filipovski
Kepul
Tikveš (Severna Makedonija)

Vukoje (BiH)
Tilia Estate (Slovenija)
Korkova (Rumunija)

Manifestaciju organizuje grad Zrenjanin, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku magazina Vino & Fino. Prijatelji manifestacije su Mlekoprodukt i Savencia Fromage & Dairy.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena