Yunet
 

Zdravlje

Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 25. maj 2024. • 10:32 •

Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

Usled velikog interesovanja građana, Ministarstvo zdravlja u nedelju, 26. maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tom prilikom, u periodu od 8 do 17 časova, i u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem – u Službi pedijatrije.

Takođe, u istom periodu, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku, glikemiju, provere hormone štitaste žlezde i urade tumor markere prostate. Moći će da izmere krvni pritisak i obave pulmološki pregled u Specijalističkoj poliklinici, na šalteru br. 7. (gde će lekar slati na rendgen pluća sve građane starije od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina).

I ovog puta, svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Podsetimo, protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Ministarstvo zdravlja i ovom prilikom izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede, i poziva sve da isto učine i ove. Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzratsa, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotornog sistema, odnosno kičmenog stuba.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena