Yunet
 

Društvo

DAN VATROGASACA: U Staroj Pazovi deluju od 1891. godine

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 4. maj 2022. • 00:00 •

DAN VATROGASACA: U Staroj Pazovi deluju od 1891. godine

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca. Tim povodom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije svim pripadnicima vatrogasno-spasilačkih jedinica širom Srbije, uputilo je čestitke uz poruku: “Hrabri, odvažni, predusretljivi, efikasni, brzi, pouzdani, ažurni, odlučni, neustrašivi i požrtvovani, a naši.

Svim vatrogascima-spasiocima čestitamo njihov Međunarodni dan”, navodi se u čestitki Ministarstva. Na Dan vatrogasaca treba se podsetiti na njihov nesebičan rad jer kada svi beže od požara, oni jure u vatru, spašavajući ljude i njihovu imovinu, izlažući se pritom životnoj opasnosti.

Istorija Vatrogasno – spasilačke jedinice u Staroj Pazovi počinje 1891. godine, kada su veleposednici Petrović, Rup, Šmelc i Torer osnovali vatrogasnu četu, koja je vremenom prerasla u dobrovoljno vatrogasno društvo. Pored odraslih, okupljali su i vatrogasce –pioniri, tako da su Jan Kanaš i Martin Balaž iz Stare Pazove u ove redove došli još kao sedmogdišnjaci početkom sedamdsetih godina prošlog veka.

U profesionalnu organizaciju prerastaju 1986. godine, kad je počeo da izlazi i bilten Opštinskog vatrogasnog saveza, a od 1992. godine vatrogasci – profesionalci su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena