Yunet
 

Društvo

Auto-sedišta za 270 mališana iz Staropazovačke opštine

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 13. maj 2022. • 00:00 •

Auto-sedišta za 270 mališana iz Staropazovačke opštine

Jedna od najlepših ali i najvažnijih akcija koje lokalna samouprava sprovodi u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Stara Pazova jeste podela besplatnih auto sedišta.

U ponedeljak 9. maja započeta je akcija u Staroj Pazovi za decu iz ovog mesta i Golubinaca. Aktivnost je nastavljena narednog dana u Novoj Pazovi za Novopazovčane, ali i roditelje iz Vojke i Krnješevaca a u sredu, 11. maja sedišta su dobili roditelji u Novim Banovcima i oni iz Starih Banovaca, Belegiša i Surduka.

“Ova akcija je naišla na dobar odziv kod svih građana Staropazovačke opštine. Brinemo o našim najmlađim sugrađanima, značajno je imati auto sedište, i nije ni mala vrednost ove investicije, jer jedno sedište košta oko osam hiljada dinara. Nažalost neki roditelji ne mogu sebi to da priušte, tako da mi je drago da im izlazimo u susret”, rekla je Jelena Pešić, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Stara Pazova.

Auto sedišta predviđena su za prevoz dece težine od 9 do 36 kilograma, imaju pet položaja naslona i poseduju sertifikat. Statistike pokazuju da veliki broj roditelja ne koristi pravilno sedišta za decu, i upravo iz tog razloga podeli je prethodila obuka na kojoj je na teorijski ali i praktičan način prikazana važnost pravilne upotrebe sedišta, što je, kažu roditelji, bilo od izuzetnog značaja.

Podela je trajala tri dana, a uručeno je ukupno 270 auto sedišta za decu rođenu u periodu od 1. juna do 31. decembra 2021. godine.

Prema aktuelnom zakonu, kazna za nekorišćenje auto sedišta iznosi pet hiljada dinara. Ukoliko se dete prevozi u krilu na prednjem sedištu, kazne su od 20.000 do 40.000 dinara. Kazne od 100.000 do 120.000 dinara ili minimum 15 dana zatvora, predviđene su ukoliko se dete prevozi na mestu koje nije predviđeno za sedenje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena