Yunet
 

Društvo

Crveni krst opštine Stara Pazova dodelio priznanja davaocima

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 14. jun 2022. • 00:00 •

Crveni krst opštine Stara Pazova dodelio priznanja davaocima

14. jun je svake godine posvećen Svetskom danu dobrovoljnih davalaca krvi. Ove godine slogan glasi "Davanje krvi je čin solidarnosti" - i zaista jeste, učestvovati u spasavanju ljudskih života je nešto najhumanije što možete učiniti. Kako bi se zahvalili dobrovoljnim davaocima, Crveni krst Stara Pazova svečano je dodelio priznanja ovim plemenitim ljudima.

Radovan Trivičević iz Vojke je čovek koji je čak 106 puta donirao svoju krv što je zaista za divljenje. Davne '81. godine je prvi put dao krv u vojsci.

Jedan od dobrovoljnih davalaca krvi koji su primili priznanje je i Jovica Šavija iz Nove Pazove. On je humanost na delu pokazao 50 puta.

Zašto baš 14. jun? Zato što je na današnji dan rođen austrijski biolog Karl Landštajner koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je dobio i Nobelovu nagradu. I zato je tradicija Crvenog krsta Stara Pazova da se baš na današnji dan posebno zahvale svim humanim ljudima koji deo sebe daju za druge.

Crveni krst Stara Pazova u svakom mestu staropazovačke jednom mesečno organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Podsećamo da svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina može biti davalac a sve što treba jeste volja i malo vremena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena