Yunet
 

Društvo

Kako ćemo se grejati na zimu?

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 21. jul 2022. • 00:00 •

Kako ćemo se grejati na zimu?

Nalazimo se u sred leta i tropskog talasa, i svi sad razmišljamo najviše o tome, kuda ćemo na letovanje, ili kako ćemo se rashladiti. Ipak, ovo je period i kada se mora misliti na predstojeću grejnu sezonu a u susret njoj, brine najavljeno poskupljenje struje, povećanje cena drva i uglja, i da li će biti gasa. Mi smo istraživali, kako na najavljeno poskupljenje energenata reaguju Staropazovčani i kako će se grejati sledeće zime?

Staropazovčani kažu da se uglavnom greju na gas ili na struju koja će sigurno poskupeti. Manji deo još uvek koristi čvrsta goriva, dok preko 2000 domaćinstava koristi usluge JKP Toplana Stara Pazova. Većina anketiranih ima i alternativni način grejanja ukoliko postojeći zataji ili bude preskup.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić izjavio je da Srbija ne bi trebalo da ima problema sa snabdevanjem gasom, ali da je neophodno da se pre zime napune skladišta ovim energentom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je preduzeto mnogo mera po pitanju rešavanja problema u energetici:

„Potiskujemo gas u mađarska skladišta, naša skladišta u Banatskom Dvoru, povećali smo rezerve na 234 miliona kubnih metara, ako možete da izračunate da pet miliona kubnih metara možemo najviše dnevno da podignemo, onda vam je jasno za koliko je to dana, iako nam je potrošnja tokom zime veća, ali zato skladištimo gas u Mađarskoj“, rekao je on.

Do sada smo, dodaje, uvezli uglja za jedan dan potrošnje zimi, ali se ubrzano radi na novim količinama, kao i na nabavci ostalih energenata.

Celog leta, i po najvećoj vrućini, vredni mravi su sakupljali hranu, pripremajući zimnicu za hladne zimske dane, za razliku od veselog cvrčka, koji se zabavljao u hladovini. Znamo svi ovu basnu i upravo zbog toga, mnogi Staropazovčani već sada pripremaju za predstojeću grejnu sezonu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad