Yunet
 

Društvo

Počelo obeležavanje 250 godina uspostavljanja župe u Golubincima

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 12. oktobar 2022. • 00:00 •

Počelo obeležavanje 250 godina uspostavljanja župe u Golubincima

Župa u Golubincima ove godine obeležava svoj veliki jubilej - 250 godina postojanja. Rimokatolička crkva Svetog Jurja, mučenika u ovom mestu sagrađena je 1884. godine međutim katolička župa datira još iz 1771. kada je bogosluženje vršeno u maloj kapeli. Golubince je hrvatski narod počeo naseljavati sredinom 18. veka a ovo selo danas broji oko 500 vernika, odnosno oko 160 porodica.

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Tomislav 2002. godine, svoj dom i mir nalazi upravo u dvorištu crkve Svetog Jurja. Ivan Radoš, sekretar udruženja ističe da je do 90-tih godina bilo čak oko 1800 katolika u Golubincima.

Sinoć je održana Akademija istorijskog karaktera o nastanku i rastu župe Golubinci, na kojoj je govorio prečasni Marko Kljajić. On je u ovom sremskom selu proveo 5 gdoina kao župnik i na osnovu tog iskustva 1994. godine izdaje knjigu "Golubinci kroz povjest". Do danas je 42 župnika upravljalo golubinačkom župom.

U subotu 15. oktobra sa početkom u 11 časova u crkvi Svetog Jurja služiće se Sveta Misa koju će predvoditi biskup sremski monsinjor Đura Gašparović i pomoćni biskup đakovačko-osječki monsinjor Ivan Ćurić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena