Yunet
 

Društvo

VELIKI JUBILEJ: Župa u Golubincima proslavila 250 godina postojanja služenjem Svete Mise u crkvi Sv. Jurja

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 15. oktobar 2022. • 00:00 •

VELIKI JUBILEJ: Župa u Golubincima proslavila 250 godina postojanja služenjem Svete Mise u crkvi Sv. Jurja

Župa u Golubincima ove godine proslavlja 250 godina postojanja. Sveta Misa koja je služena u crkvi Svetog Jurja, mučenika predstavljala je centralni događaj obeležavanja velikog jubileja. Toga popodneva crkva je bila prepuna vernika, gostiju i sveštenih lica. Radost zbog okupljanja mogla se i videti i osetiti obzirom da zajednica Hrvata u Golubincima nije velika kao što je bila pre. Stariji su se čak i prisetili da su prisustvovali i obeležavanju 200. godišnjice.

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Tomislav", koje je značajan deo zajedništva i koje već 20 godina postoji u Golubincima, dalo je takođe doprinos u organizaciji ovog, kao i svih bitnih događaja u župi. Predsednica HKPD "Tomislav" Anita Žanić smatra da je župa imala i boljih vremena u odnosu na danas zbog broja vernika ali sadašnja župa jeste mala po broju ali ne i po želji da očuvaju svoju veru i identitet.

Prisutnima je dobrodošlicu poželeo župnik Zdravko Čabrajac dok je Svetu Misu u crkvi Svetog Jurja, uz sveštenike i biskupa sremskog monsinjora Đure Gašparovića, predvodio biskup đakovačko-osječki monsinjor Ivan Ćurić.

Danas katolička zajednica u Golubincima broji oko 500 vernika, odnosno oko 160 porodica. Za naredni jubilej, 3 veka postojanja, poželeli su da ona broji mnogo više ljudi i dece koja će da nastave tradiciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena