Yunet
 

Društvo

DIVLJE DEPONIJE ŠUTA: Nadležni ih uklanjaju, neodgovorne firme ih ponovo stvaraju

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 17. oktobar 2022. • 00:00 •

DIVLJE DEPONIJE ŠUTA: Nadležni ih uklanjaju, neodgovorne firme ih ponovo stvaraju

Nusproizvod ekspanzije izgradnje zgrada u opštini Stara Pazova je velika količina šuta od starih objekata koji su porušeni na mestu nove građevine, a koji pojedini izvođači često odlažu na mestima koja nisu predviđena za to, čime se stvaraju divlje deponije.

U JKP Čistoća kažu da se one pojavljuju uglavnom pored letnjih puteva, na njivama i izvan naselja. Godišnje ovo komunalno preduzeće ukloni preko 5000 kubika šuta, što lokalnu samoupravu košta više od 2 miliona dinara. Samo za uklanjanje jedne divlje deponije, u smislu angažovanje mašina i radne snage, potroši se od 50 hiljada dinara ukoliko ona manja, pa do čak 200 hiljada ukoliko je većih razmera.

Sa druge strane, odlaganje građevinskog šuta je regulisano odlukama nadležnih. Tako da se on može odneti na centralnu deponiju kod Rupovog salaša u Staroj Pazovi po ceni od svega 100 dinara po kubiku, što bi u slučaju prosečnog šlepera iznosilo dve do tri hiljade dinara.

Građevinske kompanije koje žele da uštede tih par hiljada dinara i istovare šut bilo gde, ne samo da narušavaju izgled okoline i prave ekološki problem, već i rizikuju visoke kazne. Svako pravno lice koje odloži građevinski otpad van prostora predviđenog za to, obavezno je da plati troškove uklanjanja te divlje deponije i da plati kaznu u iznosu od 100 hiljada dinara.

Nedavno je efikasnom akcijom Policije i komunalnih službi otkriveno i primereno kažnjeno lice koje je više tona građevinskog otpada istovarilo direktno u Dunav kod Belegiša, praveći estetski, komunalni i ekološki problem.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad