Yunet
 

Društvo

Nastavljena akcija lokalne samouprave: Dečje auto-sedište čuva život

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 18. oktobar 2022. • 00:00 •

Nastavljena akcija lokalne samouprave: Dečje auto-sedište čuva život

Tadej Beljić iz Golubinaca jedan je od 192 mališana rođenih u prvoj polovini ove godine, kojima je Opština Stara Pazova poklonila autosedište. Sa osam meseci još uvek ga roditelji voze u tzv. jaje sedištu a uskoro će u ovom namenjenom za prevoz dece težine od 9 do 36 kg, koje ima pet položaja naslona i funkciju baze u dva položaja. Svaka pomoć je dobrodošla kažu roditelji.

U Skupštinskoj sali punoj roditelja sa malom decom, ujedno je Marjana Jovanović, licencirani predavač održala predavanje o pravilnoj upotrebi autosedišta.

Prema nekim podacima, čak u 80 odsto slučajeva se koristi nepravilno, a samo adekvatna upotreba štiti decu prilikom saobraćajne nezgode. Da bi ispunilo svoju svrhu i zaštitilo dete, autosedište mora da odgovara uzrastu deteta i da bude dobro montirano, što je osnovni uslov.

Podela besplatnih autosedišta za decu praktikuje se u Opštini Stara Pazova od 2020. godine u cilju bezbednog prevoženja mališana, rekla je Irena Uhrik iz Kabineta predsednika Opštine. Akcija se sprovodi po programu koji sprovodi lokalni Savet za bezbednost saobraćaja. Sa ovom dobrom praksom će se u opštini Stara Pazova nastaviti i u narednom periodu, jer dečje autosedište čuva život.

Besplatna autosedišta danas su dobila deca rođena u periodu januar – jun ove godine iz Stare Pazove, Nove Pazove, Golubinaca, Vojke i Krnješevaca a sutra će ista dobiti deca Novih Banovaca, Starih Banovaca, Belegiša i Surduka u Domu kulture u Novim Banovcima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena