Yunet
 

Društvo

U Staroj Pazovi uručeno 180 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 30. januar 2024. • 00:00 •

U Staroj Pazovi uručeno 180 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost

Ministarstvo rudarstva i energetike i ove godine sprovodi Projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ koji se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Među vise od 130 lokalnih samouprava čiji građani će imati mogućnost da koriste pogodnosti ovog Projekta, već cetvrtu godinu nalazi se i opština Stara Pazova.

Tim povodom, Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović u skupštinskoj sali Bele zgrade u Staroj Pazovi danas su uručili ugovore građanima koji su na javnom pozivu iz 2023. godine ostvarili pravo na subvencije.

Đedović Handanović je kazala da štedeći energiju pre svega vodimo računa o svom novčaniku, ali i pomažemo energetskom sistemu, smanjujemo emisije štetnih gasova i doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i čistijem vazduhu. Ministarka se zahvalila građanima Stare Pazove što učestvuju u velikom broju u programu energetske sanacije, te što kontinuirano izražavaju svoju zainteresovanost; “Do sada je blizu 90 miliona dinara uloženo u program energetske efikasnosti u Staroj Pazovi, a samo u 2023. iznos subvencija je 45 miliona dinara. Sa poziva iz protekle godine, biće obuhvaćeno oko 350 domaćinstava, a već u martu planiramo novi poziv, gde će zainteresovani građani moći da se prijave. Ovo je odlična prilika da iskoristite pomoć koju daje država, Opština, naravno uz vaše učešće u njemu, da sanirate kuće, domove, da zamenite prozore, stolariju, da postavite solarne panele, dakle sve ono što može da doprinese da manje trošite električnu energiju, da plaćate manje račune, te da svi zajedno utičemo pozitivnije na životnu sredinu, na zagađenje vazduha,..”, rekla je ministarka.

Radinović je dodao da je danas uručeno blizu 200 ugovora a da je ukupan broj istih oko 350; “Značajna sredstva za subvencije je izdvojila opština Stara Pazova zajedno sa državom. Od svega ovoga benefit ima i država, jer energija je danas skupa i moramo da se opredeljujemo za čistu energiju. Interesi su veliki, i nadam se da ćemo i u narednim godinama ima još više ovakvih projekata. Mi smo spremni, i ministarstvo je spremno da uložimo i veća sredstva”, zaključio je predsednik.

Kao i prethodnih godina, sredstvima dobijenim na javnom konkursu, Pazovčani će moći da smanje potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele.

Inače, država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a četvrto učešće opštine Stara Pazova u ovom programu dokaz je njegove uspešne primene.

Zamenom prozora i vrata građani mogu da uštede oko 20% energije potrebne za grejanja, postavljanjem termičke izlacije spoljnih zidova 30%, a zamenom starih grejnih tela novim kotlom na biomasu ostvaruje se ušteda od oko 30% primarne energije.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena