Yunet
 

Društvo

MANDALA – krug harmonije koji stvara Martina Mitnaver

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 2. februar 2024. • 00:00 •

MANDALA – krug harmonije koji stvara Martina Mitnaver

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, sigurno ste bar jednom primetili objave Martine Mitnaver iz Stare Pazove sa zanimljivim slikama. Tačka za tačkom, zatim okolo linije i tako u krug polako nastaja mandala. U doslovnom prevodu sa sanskrita znači mističan krug. To je duhovni i ritualni simbol u hinduizmu i budizmu koji predstavlja univerzum, simbol jedinstva i harmonije a za Martinu Mitnaver iz Stare Pazove, vreme opuštanja i kreativnog rada unazad 3 godine.

U pitanju je jako stara tehnika izrade, oko 3000 godina, koristila se kao vrsta meditacija a sad je najzastupljenija u Indiji. Kod nas nije toliko poznata, a u Staroj Pazovi je pravi jedino naša sagovornica. Korististi akrilne boje, kao podlogu najčešće medijapan prečnika 35 cm, iako je crtala i na bundevama, mangetima, slikarskom platnu, uskršnjim jajima. Kaže da nije teško. Potrebna je samo mirna ruka i koncentracija a inspiracija veće sama nailazi, jer je Martina oduvek volela da slika.

Do sada je napravila oko 30 mandala, koje predstavlja na društvenim mrežama a bila je učesnik nekoliko bazara u Staroj Pazovi.

Želja joj da pravi mandale i većih dimenzija, kao i do sada sa usklađenim nijansama boja. Rad na njima je ispunjava i opušta a raduje je kada zna da će njima nekog obraduje, jer najčešće ih poklanja a ponekad i prodaje.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena