Yunet
 

Kultura

Svečana akademija povodom 20 godina OKUD Sveti Sava

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 11. april 2022. • 00:00 •

Svečana akademija povodom 20 godina OKUD Sveti Sava

OKUD "Sveti Sava" iz Nove Pazove osnovala je grupa oko dvadedeset mladih ljudi pre dvadeset godina sa željom da se druže i čuvaju od zaborava narodnu tradiciju, čulo se na svečanoj akademiji održanoj sinoć povodom ovog jubileja.

Bio je to svojevrsni vremeplov, u kome je Marko Kamdžijaš, umetnički rukovodilac i jedan od osnivača, podsetio na najznačajnije događaje koji su obeležili ovaj period, te je to bio omaž svima, koji su gradili ovo društvo.

Od aprila 2002. godine kada su registrovani, postepeno su se razvijali. Uz izvođački ansambl, oformljene su dečje grupe, zatim recitatorska sekcija, narodni orkestar i pevačke grupe, svi su učesnici brojnih takmičenja i nosioci medalja sa pokrajinskih i republičkih takmičenja.

Na repertoaru imaju oko 20 koreografija, a kako koreograf i umetnički rukovodilac svih ovih godina uz Marka je bio njegov brat Nikola Kamdžijaš. Na funkciji predsednika sada je Milivoj Kipić, šef orkestra Bojan Jeftić.

Svaka se sekcija predstavila sa jednom reprezentativnom tačkom a program je završen Igrama iz Studenice, prvom njihovom a koje su igrale sve generacije. U toku večeri prikazan je kratak dokumentarni film a zaslužnim pojedincima i kolektivima su pripale zahvalnice. Uz zahvalnicu, Svetosavski vez je uručen i Opštini Stara Pazova a preuzela je Nataša Mićić, presednica SO.

Svi programi ove godine biće u znaku jubileja a sledeći u nizu biće koncert pevačkih grupa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena