Yunet
 

Kultura

"Razigrana mladost" u Novoj Pazova

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 30. maj 2022. • 00:00 •

U Srbiji postoje samo dva festivala koji su članovi porodice CIOFA pri Unesku, organizaciji koja štiti kulturna i nematerijalna dobra. Jedan od njih je "Razigrana mladost", koji je proteklog vikenda održan u Novoj Pazovi, u organizaciji КUD Mladost a pod pokroviteljstvom Opštine Stara Pazova.

Кulturno umetničko društvo Mladost svojim sugrađanima je za vikend priredilo praznik za oči i uši i uživanje u trodnevnoj folklornoj manifestaciji, okupivši male i velike čuvare tradicije. Prve festivalske večeri svoje umeće pokazali su hor OŠ "Rastko Nemanjić Sveti Sava" a zatim folklorni ansambli iz Čačka, Šapca, Sremskih Кarlovaca, Vreoca, kao i gosti iz inostranstva: iz Zvornika, Republika Srpska, iz crnogorskog Danilovgrada, iz bugarskih gradova Sofija i Simitli, a po prvi put iz Hrvatske ansambl iz Кistanja i iz Severne Makedonije iz grada Кratovo.

Tradicionalni defile centrom Nove Pazove je u subotu izostao zbog kiše, no dobra atmosfera i aplauzi odjekivali su i druge festivalske večeri kada su se manifestaciji pripojila još dva inostrana ansambla - iz Brčkog i Bratunca.

Trećeg festivalskog dana učesnici iz inostranstva nastupli su na Fruškoj Gori u odmaralištu Letenka gde su i bili smešteni, zahvaljujući saradnji sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta.

Nova Pazova je na tri dana postala mesto okupljanja folklornih zaljubljenika iz šest zemalja a ova manifestacija poslužila je kao spona među narodima i ljudima i mesto gde su svi bili dobrodošli.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad