Yunet
 

Poljoprivreda

SUŠA SE NEGATIVNO ODRAŽAVA I NA PČELARSTVO: I pčele su žedne

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 12. avgust 2022. • 00:00 •

SUŠA SE NEGATIVNO ODRAŽAVA I NA PČELARSTVO: I pčele su žedne

Zastoj u vegetaciji cvetnica prouzrokovan visokim temperaturama i nedostatkom vlage se veoma negativno odražava na razvoj pčelinjih društava, prvenstveno na zaleganje zimskih pčela, koje treba da razviju nove generacije na proleće. Proces zaleganja zimskih pčela, je usporen zbog nedostatka svežeg polena koji predstavlja pčelama osnovni izvor hrane i vode. Pčelari trenutno najviše brinu zbog toga.

Nephodno je prekontrolisati košnice i preduzeti neophodne mere za njihov opstanak, pre svega im treba obezbediti vodu ukoliko u blizini ne postoji prirodni izvor s čim se suočava velika većina staropazovačkih pčelara. Oni svakodnevno u poslednjih 20 dana svakodnevno donose ogromne količine vode u improvizovane pojilice kako bi pčele održali u životu, objasnio je Ljubiša Šandar, predsednik Udruženja pčelara Jedinstvo iz Stare Pazove.

Ne pamte ovakvu sušu, ali sezona medobranja je završena i zadovoljni su prinosima i kvalitetom meda. Krenuvši od uljane repice, preko bagrema do suncokreta, sve je bilo odlično i u proseku sa imali po košnici preko 40 kg po košnici meda.

U avgustu se pčelinjak priprema za zimu, tako da uporedo proveravaju da li je ostavljano meda u košnicama, sledi raspored pčelinjeg legla a nakon toga još tretiranje protiv varoe.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena