Yunet
 

Poljoprivreda

Počela kampanja šećerne repe; rod zadovoljavajući, slast mala

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 13. oktobar 2022. • 00:00 •

Počela kampanja šećerne repe; rod zadovoljavajući, slast mala

Vađenje šećerne repe ove godine malo kasni u odnosu na prethodnu a u Zemljoradničkoj zadruzi Agroprom u Staroj Pazovi je kampanja počela 7. oktobra. Pod slatkim korenom imaju 550 hektara a pri pokazatelji sa skinutih 10 odsto površina se kreću oko 80 tona po hektaru, što je zadovoljavajuće s obzirom na nepovoljne vremenske uslove, koji su pratili proizvodni ciklus.

Koren je na ovom terenu zdrav. Procenat truleži se kreće u nekim normalnim granicama od 1 do 3% , međutim digestija pak ove godine nije zadovoljavajuća. Kreće se oko 14 - 15 procenata. Možda je to i posledica kiša, jer su one doprinele težini korena, ali je zbog toga izgubljena slast, ali se nadamo da će do kraja kampanja i ta da se poveća, rekao je Zlatko Pjetlović, agronom u ovom preduzeću.

Vađenje šećerne repe bi prema proceni, trebalo da se završi do kraja novembra, te se nadaju da će slast dostići standardnih 16 procenata. Sve što se izvadi, ne lageruje se već se odmah odvozi u šećeranu. Šećerna repa se ove godinenalazi na svega 1500 hektara u staropazovačkoj opšini, i to uglavnom na parcalama poljoprivrednih preduzeća i zadruga, u individualnom sektoru je ima jako malo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad