Yunet
 

Servisne informacije

Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca i tokom septembra?

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 19. avgust 2022. • 00:00 •

Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca i tokom septembra?

Predviđanja za ovu godinu su bila da ćemo imati veoma toplo i sušno leto, prognoze su se i ostvarile. U nekoliko navrata smo tokom leta imali talase vrućine kada je temperatura dostizala i 38 stepeni, dok je kiše bilo vrlo malo. Šta nas očekuje do kraja meseca?

“Već u petak uveče doći će do naoblačenja koje će doneti lokalnu kišu i pljuskove, tako da će za dane vikenda na teritoriji opštine Stara Pazova i celog vikenda biti svežije, umereno oblačno sa maksimalnom temperaturom do 26 stepeni. Negde će biti obilnijih padavina a kod nas se očekuje od 20 do 40 milimetara”- kaže za RTV Stara Pazova Goran Mihajlović, meteorolog iz Nove Pazove.

Tokom naredne sedmice očekuje nas prijatnije vreme bez padavina, maksimalna temperatura neće prelaziti 30 stepeni. Između 4. i 8. septembra treba računati na još jedan kraći topli talas i temperature preko 33 stepena.

“Maksimalna srednja temperatura u septembru će biti između 23 i 26 stepeni a padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka ili nešto malo ispod. U Staroj Pazovi će to biti oko 50 mm za ceo mesec” – dodaje Mihajlović.

Poslednja dva meseca imali smo veliki deficit padavina a obilnija kiša koja će pasti za vikend donekle će doprineti manjem poboljšanju.

“S obzirom da kroz našu opštinu protiče Dunav napominjemo da je na snazi još uvek upozorenje za nizak plovidbeni nivo. Možemo reći da će za dvadesetak dana, dakle u prvoj dekadi septembra, posle 08.09, Dunav izaći iz tog niskog plovidbenog nivoa i da će biti znatno povoljnija hidrološka situacija”- zaključuje Goran Mihajlović.

Malo zanimljivosti - najtoplija i dalje ostaje 2007. godina sa izmerenih 44,9 stepeni 24. jula u Smederevskoj Palanci ali i u čitavoj zemlji su te godine izmerene vrlo visoke temperature, nekarakteristične za naše podneblje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena