Yunet
 

Zdravlje

Jun proglašen za mesec mentalnog zdravlja

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 27. jun 2022. • 00:00 •

Jun proglašen za mesec mentalnog zdravlja

Mistarstvo zdravlja Republike Srbije na inicijativu Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje, proglasilo je jun Nacionalnim mesecom mentalnog zdravlja u Republici Srbiji koji će se nadalje svake godine obeležavati ovog meseca.

Povodom meseca mentalnog zdravlja, danas je na odeljenju ginekologije u Novoj Pazovi upriličeno predavanje na vrlo bitnu temu "Postporođajna depresija". Predavač je bila dr spec. ginekologije i akušerstva Zorica Diković, patronažne sestre Jarmila Podlavicki i Dušica Milanović. Psiholog Doma zdravlja Irena Radinović je napisala i tekst na istu temu.

Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2015.godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz prevenciju i terapiju , kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja. Upravo iz navedenih razloga obeležavamo i 10. oktobar kao Svetski dan mentalnog zdravlja.

Definicija mentalnog zdravlja glasi: Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome svako od nas ostvaruje ili koristi svoje potencijale, uspeva da se uspešno nosi sa stresorima svakodnevnog života, radi produktivno i ostvaruje doprinos u društvu.

Čuvajte svoje mentalno zdravlje!

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad