tv-cink logo

Meštani naselja Majdan i Rabe odahnuli

Društvo

Tajana Pijanović Ćurčić | 14:02 - 19. 11.

Tri dana nakon što su u zajedničkoj akciji Ministarstvo unutrašnjih poslova i Žandarmerija sa teritorije novokneževačke opštine više od dvesta migranata sproveli u prihvatni centar u Preševo, ekipa televizije CINK posetila je naselja Majdan i Rabe, gde smo porazgovarali sa meštanima. Kako kažu, od ponedeljka konačno mogu mirnije da spavaju, ali strahuju da će to biti kratkog veka. Problem je, kažu, što je priliv novih migranata konstantan, pa je već prve večeri nakon što je sprovedena akcija, u selo došlo desetak taksi vozila sa migrantima.

I dok, prema njihovim rečima, nije bilo fizičkih nasrtaja na meštane, materijalna šteta koju za sobom ostave je velika. Provale u napuštene kuće bile su sve učestalije, gde su palili vatre koristeći pronađen nameštaj kao ogrev. U poslednje vreme ulazili su i u nastanjena domaćinstva kako bi punili baterije telefona i sipali vodu, a bilo je slučajeva da su odnosili i hranu. Prema rečima predsednika saveta Mesne zajednice Majdan-Rabe, ovo je naročito plašilo starije meštane koji pretežno žive sami u kućama.

U saopštenju koje je objavljeno nakon akcije, predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić naveo je da su migranti koji su se nalazili na području naselja Majdan, Rabe, Đala i Srpski Krstur upućeni u Preševo, a autobuse za prevoz je obezbedila lokalna samouprava. Prema njegovim rečima, ovo je prva ovakva masovna akcija otpremanja migranata sa našeg područja, a kako je naveo, verovatno će ih biti još u narednom periodu. Tome se nadaju i meštani ovih naselja.

Tagovi

Društvo