tv-cink logo

Modrovrane dobile nove kućice za gneždenje

Društvo

Tajana Pijanović Ćurčić | 11:59 - 12. 11.

Grupa novokneževačkih ljubitelja prirode svoj neradni dan provela je radno – kako bi pomogli očuvanju jedne ugrožene vrste ptica. Okupljeni u neformalnu grupu „Novokneževački ptičari“, dan su proveli u Filiću, sastavljajući, farbajući i postavljajući kućice za modrovrane. Pedeset novih kućica u kojima će parovi modrovrane sviti svoje gnezdo biće postavljene na nekoliko lokacija na kojima obitavaju ove ptice, a oni se nadaju da će u njima na proleće zateći mnogo mladunaca.

Iako je, prema rečima naših sagovornika, stanje populacije modrovrane poboljšano u odnosu  na stanje od pre dvadesetak godina, kada je zabeleženo svega desetak parova ove vrste, neophodno je konstantno održavati aktivnosti koje se tiču zaštite ove ugrožene vrste ptice.

Projekat zaštite populacije modrovrane na teritoriji opštine Novi Kneževac sprovodi se uz finansijsku podršku Evropske unije, a na teritoriji Srbije realizuju ga Mladi istraživači Srbije i Beogradska otvorena škola kroz projekte „Zeleni inkubator“ i „Snažno zeleno“.

Tagovi

Društvo