tv-cink logo

“Novokneževački ptičari” će izraditi i postaviti 50 kućica za modrovrane

Društvo

Tajana Pijanović Ćurčić | 12:24 - 06. 11.

foto: Saša Preradović

Ugrožena vrsta ptica, modrovrane, dobiće pedeset novih kućica u kojima će moći da sviju gnezdo. Akciju pravljenja kućica za modrovrane sprovešće neformalna grupa „Novokneževački ptičari“ i održaće se u sredu 11. novembra u Filiću, a napravljene kućice biće raspoređene na nekoliko mesta na teritoriji opštine Novi Kneževac.

Prema rečima našeg sagovornika dr Atile Agoštona, pre dvadesetak godina u Srbiji je bilo poznato tek desetak parova ove evroazijske vrste i to na teritoriji opština Novi Kneževac i Kanjiža. Zahvaljujući dugogodišnjim naporima zaštitara i aktivista danas je brojno stanje poboljšano, te tako postoji oko 300 pari većinom na teritoriji severne Vojvodine.

Program „Snažno zeleno“ je program podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, u okviru projekta „Zeleni  inkubator-razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku implementaciji pravnih tekovina EU o životnoj sredini“. Mladi istraživači Srbije su u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom i Inženjerima zaštite životne sredine razvili program podrške neformalnim grupama za naredne tri godine, koji bi trebalo da preraste u dugoročni rad na zaštiti životne sredine.

Tagovi

Društvo