tv-cink logo

U lečenje zavisnosti treba da se uključi i porodica

Zdravlje

Tajana Pijanović Ćurčić | 14:16 - 23. 11.

Novembar je mesec posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti, te se svake godine širom sveta sprovode akcije u cilju podizanja svesti o štetnosti korišćenja psihoaktivnih supstanci. Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine izostale su stručne edukativne radionice po školama, a ono što je primetno, prema zapažanju naše sagovornice dr Suzane Stijović, jeste da su iz godine u godinu pacijenti koji imaju problem sa zavisnošću sve mlađi.

Proces lečenja je dugotrajan i prolazi kroz nekoliko faza, a ono što naša sagovornica naglašava jeste potreba da u lečenje budu uključeni i članovi porodice, jer će u suprotnom pacijent imati velike poteškoće pri povratku u svakodnevicu nakon lečenja.

Kako bi lečenje bilo što uspešnije, u ovoj ustanovi sprovodile su se grupne i radne terapije, porodična savetovanja i individualni rad sa lekarima i psiholozima. Međutim, trenutna epidemiološka situacija uslovila je održavanje grupnih terapija, ali se lekari Specijalne bolnice „Sveti vračevi“ trude da to nadomeste drugim dostupnim metodama.

Naša sagovornica naglasila je da je zavisnost pokazatelj nekih mnogo dubljih problema koji najčešće potiču iz najbliže sredine pacijenta. Kako su psihoaktivne supstance danas mnogo dostupnije nego što je to bilo ranijih godina ukazala je na neophodnu prevenciju i apelovala na roditelje da bolje upoznaju svoju decu.

Tagovi

Zdravlje