tv-novi-becej logo

Autobusko stajalište u funkciji dece i dečjeg likovnog stvaralaštva

Društvo

Danilo Gurjanov | 12:56 - 22. 12.

Novo autobusko stajalište ispred škole "Josif Marinković"

Ispred OŠ „Josif Marinković“ u Novom Bečeju, nakon izgradnje pre nekoliko godina, nedavno je završena i dogradnja, odnosno uređenje nesvakidašnjeg autobuskog stajališta koje pleni svojom funkcionalnošću, ali i estetikom. Stajalište je predviđeno za korišćenje isključivo učenicima putnicima koji svakodnevno putuju na relaciji Novo Selo - škola i obrnuto, a kako bi deca bila zaštićena od vremenskih nepogoda, ono je i natkriveno. Međutim, po svojim gabaritima ovo prilično impozantno autobusko stajalište je istovremeno i prostor - galerija na otvorenom koja će služiti za izlaganje likovnih radova dece Novog Bečeja.

Prema rečima Vladimira Davidovića, člana Saveta MZ Novi Bečej koja je finansirala ove radove u visini od oko 500 hiljada dinara, odlučeno je da ovo stajalište bude drugačije u odnosu na druga i da posluži za promociju dečjeg likovnog stvaralaštva, a njegova estetika inspirisana je umetnošću čuvenog holandskog slikara i teoretičara slikarstva Pita Mondrijana.

Ovaj umetnik rođen je krajem 19. veka, a i danas je inspiracija mnogim primenjenim umetnicima u oblasti arhitekture, mode i pop kulture. Prostor inspirisan kompozicijama Mondrijana koji je osmislio pravac u umetnosti pod nazivom neoplasticizam idealan je za promociju likovnih radova budućih mladih slikara, smatra Jelena Abraham, nastavnica likovne kulture u školi „Josif Marinković“.

U okviru prve velike izložbe u novom galerijskom prostoru na otvorenom izloženi su najbolji likovni radovi učenika škole „Josif Marinković“ od 5. do 8. razreda.

Pogledajte video prilog!

Tagovi

Društvo