tv-subotica logo

Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcima

Društvo

Redakcija TV Subotica | 13:47 - 05. 01.

Tokom novogodišnjih praznika, mnogo ljubimaca pobegne od kuće zbog straha od pirotehničkih sredstava. Pucnjava i petarde koje se bacaju u „najluđoj“ noći mogu biti kobni prvenstveno za pse, koji često završe pod točkovima automobila. Ima i onih koji danima i nedeljama lutaju, a neretko se desi da ih vlasnik nikada ne pronađe. Između ostalog, i zbog toga je važno čipovanje, jer na osnovu podataka iz mikročipa, ljubimac može biti vraćen vlasniku u najkraćem roku. To dobro zna i Laura Sakal, vlasnica pet pasa, koji su svi spašeni sa ulice.

I veterinari imaju najviše  prijava nestalih pasa nakon novogodišnje noći. Kako objašnjavaju, pse koji žive u stanovima, lakše je smiriti, međutim, ljubimci koji su u dvorištu, pogotovo ako ono nije dobro ograđeno, od straha često pobegnu.

U pronalaženju nestalih ljubimaca mogu pomoći i društvene mreže. Ipak,  ako neko pronađe psa sa čipom, lakše će ga vratiti vlasnicima, nego ukoliko nije čipovan.

Veterinari savetuju oprez vlasnicima pasa i tokom predstojećih božićnih praznika i za pravoslavnu Novu godinu, kada se takođe očekuje upotreba pirotehničkih sredstava. Preporučuje se da tokom ovih dana ljubimci budu na sigurnom, kako bi ih preživeli sa što manje stresa.

Tagovi

Društvo