tv-subotica logo

Božić ove godine u krugu najbližih, uz badnjak i bogatu trpezu

Društvo

Redakcija TV Subotica | 13:26 - 06. 01.

Suvo voće, pomorandže, orašasti plodovi, riba, prasetina — danas su bile najtraženije namirnice na Mlečnoj pijaci. Građani koji slave Badnji dan i Božić po julijanskom kalendaru, užurbano su kupovali sve što im je potrebno za večerašnju i sutrašnju trpezu. Ali, pre svega badnjak, bez koga je najradosniji hrišćanski praznik nezamisliv. Na samom ulazu u pijacu, mnoštvo badnjaka, koji su se prodavali po ceni od 100 do 500 dinara. Poslednjih godina, sve su popularniji različiti praznični aranžmani.

Iako je pijaca vrvela od ljudi, prodavci kažu da je kupaca manje nego ranijih godina. Nekada je to bila i prilika da se ljudi sretnu i proćaskaju,  međutim, sada svi gledaju da što pre kupe sve potrepštine i da odu kući. Ipak, neke stvari se nikada ne menjaju, a među njima je božićna trpeza.

Da se prasetina najviše kupuje, potvđuje i prodavac Josip Lajko, dodajući da je tražena i jagnjetina.  Kaže da  su mnogi obavili  kupovinu prethodnih dana, nisu, kao što je inače običaj,  ostavili nabavku za poslednji čas.

I kupci i prodavci su se složili  da je Božić ove godine drugačiji od  prethodnih — slaviće se tiše, u krugu najbližih, jer je najbitnije da se sačuvamo, pa da pred nama bude još mnogo Božića koje ćemo proslaviti kako smo navikli.

Tagovi

Društvo