tv-subotica logo

Hronika

Redakcija TV Subotica | 08. 10. 2020.

U jednom danu preko 30 migranata na Horgošu

Carinici su juče na graničnom prelazu Horgoš u saradnji sa policijom za svega nekoliko sati otkrili preko 30 ilegalnih migranata.

Zahvaljujući najsavremenijem mobilnom skeneru, čiji zraci prodiru i kroz najdeblji čelik, carinici sadržaj kamionskih tovara vide kao na dlanu, pa su tako oko 10 časova u tovaru graška koji je beloruski kamion prevozio iz Srbije ka Rusiji uočene tri ljudske siluete. Među kutijama smrznutog graška zaista su se skrivala trojica mladića, najverovatnije iz Avganistana.

Oko podneva su i u kamionu domaćeg prevoznika koji je prevozio aluminijumske trake ka Nemačkoj detektovana, a potom i otkrivena trojica ilegalaca.

Potom je skeniran i kamion nemačkih registarskih oznaka koji je ka Austriji prevozio delove šinskih vozila. Analizom slike su među pomenutom robom uočene ljudske konture, a kada je prikolica otvorena, u njoj je pronađeno šest mlađih muškaraca bez bilo kakvih ličnih dokumenata.

U identičnom tovaru kamiona srpske registracije, čije je krajnje odredište takođe bila Austrija, pronađeno je čak sedam mladića iz neke od bliskoistočnih zemalja.

Petorica „slepih putnika“ pronađena su i u tovaru spoljnih auto guma, kojima je bio natovaren kamion čačanskih registarskih oznaka na putu ka Švedskoj.

Trojica migranata skrivala su se u paletama metalne ambalaže koju je kamion novopazarskih registarskih oznaka prevozio iz Turske ka Češkoj.

Četiri migranta skivala su se u šleperu koji je iz Severne Makedonije krenuo put Nemčke natovaren četvrtastim cevima.

Mada su na terenu mnogo puta u prilici da vide kako slepi putnici pokušavaju da granicu pređu po svaku cenu, carinike ipak često zatekne njihova spremnost da se upuste u krajnje rizične poduhvate.

Ovi, najčešće mladi ljudi, ne prezaju od toga da rizikuju sve, pa čak i život, prevozeći se u ekstremno nehumanim i nebezbednim uslovima da bi stigli do svog cilja – neke od zemalja EU.

Hronika