tv-subotica logo

kultura

Sanda Mileusnić | 08. 10. 2020.

„Klamov rat“ premijerno u petak

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta premijerno će izvesti monodramu „Klamov rat“, po delu Kaj Hensela, u petak 9. oktobra, na sceni Jadran, sa početkom u 19.30. U predstavi igra Šandor Laslo, a režiju potpisuje Kinga Mezei.

Monodrama „Klamov rat“ scenu pretvara u katedru, a gledalište u učionicu, dok publika sluša monolog jednog profesora koji se obraća svojim učenicima. On vodi rat sa njima, ali istovremeno i sam sa sobom i svojom savešću, rastrzan između moralnih normi koje je sam postavio.

Drama je igra u trajanju jednog školskog časa, ograničena zvukom zvona, a uloga profesora koju tumači Šandor Laslo vrlo je kompleksna, jer se njegova sudbina oblikuje u toku 45 minuta. Za glumca i rediteljku, ova saradnja je vrlo simbolična, jer je ona bila njegova učenica, a on njen profesor.

Prvu reprizu predstave „Klamov rat“, ljubitelji pozorišta moći će da pogledaju u subotu, 10. oktobra. Do kraja meseca, Drama na mađarskom jeziku će izvesti još jednu premijeru. Predstava po tekstu Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“, u režiji Andreja Boke, na repertoaru je 29.oktobra.

kultura