Yunet
 

Društvo

Danas su Blagovesti, praznik koji donosi lepu vest

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 7. april 2022. • 00:00 •

Danas su Blagovesti, praznik koji donosi lepu vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagosvesti, dan kada se Hrišćani podsećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božjeg. Ovim rečima arhanđel Gavrilo saopštio je Devici Mariji da je odabrana od Boga da rodi Božjeg sina, Isusa Hrista, Mesiju i Spasitelja sveta i čoveka.

Otuda se i Blagovest smatra koliko velikim toliko i radosnim praznikom. Sa ovim događajem, otpočela je istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja tvari.

Spadaju u red Bogorodičnih praznika, i uvek se slave 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru.

Koliko se u našem narodu poštuju Blagovesti, govori i verovanje da danas ni ptice u šumi ne svijaju gnezda. Svetkuju ga najviše žene, zbog poroda, posebno nerotkinje mole se Svetoj Bogorodici.

Po narodnom verovanju dok ovaj dan ne prođe, ljudi se još boje zime. Blagovesti su, uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

Blagovesti se slave tačno devet meseci pre Božića i spadaju u radosne hrišćanske praznike. Svetkuju ga najviše žene, a vlada verovanje da na ovaj dan one ne treba da se češljaju.

Devojke i žene, posebno one koje žele da zatrudne i postanu majke, odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici. Prema narodnom običaju na Blagovesti se ustaje jako rano, a dan se započinje devojačkom pesmom. Kuća i dvorište moraju da budu sasvim čisti.

Zmije se na sam dan Blagovesti, prema verovanju, ne smeju spominjati. To je reč koju niko ne sme da izgovori.

Period do sedam dana, koji kreće od ovog praznika, za mnoge može da bude presudan. Naime, na sutrašnji dan sve do Velikog Petka treba započeti bilo kakav veći posao (izgradnja, pokretanje sopstvenog posla, usavršavanje), a povoljan je period i za donošenje velikih životnih odluka koje mogu da donesu korenite promene u životu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad