Yunet
 

Društvo

TŠ „9. maj“ bila je domaćin Republičkog takmičenja elektrotehničkih škola Srbije

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 31. maj 2022. • 00:00 •

TŠ „9. maj“ bila je domaćin Republičkog takmičenja elektrotehničkih škola Srbije

XXVI Republičko takmičenje elektrotehničkih škola Srbije je održano u Tehničkoj školi „9. maj“ Bačka Palanka 28. 5. 2022. Organizatori ovog takmičenja bili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zajednica elektrotehničkih škola Srbije i TŠ „9. maj“ Bačka Palanka. Ovaj prestižni događaj je okupio sve elektrotehničke škole iz Srbije u našem gradu. Učenici su se takmičili u četiri kategorije, odnosno četiri nastavna predmeta: Osnove elektrotehnike 1, Osnove elektrotehnike 2, Elektronike i Energetske elektronike.

Događaj su svečano otvorili Snežana Ivelja, direktorka škole i Đurađ Banjac, predsednik Zajednice elektrotehničkih škola Srbije.

Snežana Ivelja, direktorka, svečano je pozdravila sve prisutne i poželela im prijatan boravak u TŠ „9. maj“ i našem gradu.

Đurađ Banjac se osvrnuo na to da pripreme za takmičenje teku godinama, da je ono bilo odlagano dve godine zbog korone sve do danas. Istakao je zadovoljstvo zbog besprekorne organizacije ovog prestižnog događaja, napomenuvši da je atmosfera u školi i celom gradu izuzetno topla i prijatna, da su prisutni ljubav i razumevanje na kakve se retko nailazi i u većim gradovima i većim školama. Zapazio je da TŠ „9. maj“ poslednjih godina napreduje vidnim koracima i istakao da činjenica da se TŠ „9. maj“, iako je škola sa malim brojem elektrotehničkih odeljenja, nalazi u Zajednici elektrotehničkih škola Srbije dovoljno govori o njenom kvalitetu. Podsetio je da su na takmičenje došli učenici iz tridesetak škola širom Srbije sa svojim profesorima i direktorima škola. Istakao je da su prisutni najbolji među najboljima, najtelentovaniji učenici iz Srbije i da su svi oni pobednici bez obzira na to da li će osvojiti jedno od prva tri mesta na ovom takmičenju.

U saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka i Turističkom organizacijom Bačka Palanka, za goste su organizovane raznorazne aktivnosti kako bi im se prikazala Bačka Palanka i njene lepote. Među aktivnostima su svakako poseta Gradskom muzeju, bioskopu, Specijalnom rezervatu Karađorđevo itd.

Deo organizacije bio je Fakultet Tehničkih nauka iz Novog Sada. Mirjana Damnjanović, direktor Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, tom prilikom je izjavila: „Fakultet tehničkih nauka, kao jedan od najvećih fakulteta u Srbiji, svake godine upisuje preko 2500 studenata. Bez obzira da li dolaze iz gimnazija ili srednjih tehničkih škola, naši studenti vredno uče, stiču znanja i veštine, koje im omogućavaju uspešnu profesionalnu karijeru. Kao predstavnik Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, čije studijske programe upisuju maturanti srednjih tehničkih škola, kao što je i škola TŠ „9. maj“, mogu sa zadovoljstvom da istaknem kvalitet znanja iz stručnih predmeta koji oni donose kao predznanje na Fakulet. Neki od naših uspešnih kolega, sada mladih nastavnika na Fakultetu, su potekli upravo iz Bačke Palanke. Prema našim očekivanjima, uvođenje državne mature neće značajnije uticati na mogućnost upisa fakulteta u zavisnosti da li maturant dolazi iz gimnazije ili srednje tehničke škole. Test znanja koji će i dalje biti sprovođen pri selekciji kandidata, će i dalje biti isti, i svi maturanti koji su vredno radili tokom srednjoškolskog školovanja će imati iste mogućnosti za upis.

Čast nam je danas učestvujemo u organizaciji ovog događaja i da podržimo sve koji bi želeli da nastave karijeru iz atraktivnih oblasti energetike, elektronike i telekomunikacija, gde su i projektovanje elektrodistributivnih sistema, obnovljivi izvori energije, električna mobilnost, automotiv, ,„pametna“ elektronika, digitalizacija poljoprivrede, primena elektronike u praćenju životnih parametara, informaciono-komunikacione tehnologije, obrada slike, primena veštačke inteligencije i mašinskog učenja…“

Snežana Ivelja, direktorka škola, nakon ovog prestižnog događa se zahvalila svim koji su učestvovali u realizaciji takmičenja i izjavila je: ,,Kao što znate, TŠ „9. maj“ je bila organizator i domaćin XXVI Republičkog takmičenja elektrotehničkih škola Srbije. Čast mi je preneti utiske gostiju o besprekornoj organizaciji i lepoti našeg grada i predusretljivosti domaćina. Zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u protokol, počevši od pomoćnog osoblja, preko učenika-volontera pa do nastavnika. Svi ste se potrudili da TŠ „9. maj“ pokaže svoje pravo lice: ugled, stručnost, kadrovske i prostorne kapacitete. Svako od vas je imao nezamenljivo mesto u ovom prestižnom događaju koji nam je doveo najbolje od najboljih – oko dve stotine učenika i njihovih nastavnika iz cele zemlje. Najiskrenije se zahvaljujem i spoljnim saradnicima, zajedno sa nama su bili nepogrešiv tim prijatelja ovog događaja. Posebnu zahvalnost dugujemo našim velikim prijateljima koji su obezbedili nagrade za učenike i njihove mentore – PepsiCo Srbija kompaniji. Iz mora lepih želja, biram najbolje: budite uvek zdravi, srdačni i srećni!“

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena