Yunet
 

Društvo

Potpisani memorandumi saradnje na „Podsticajnom roditeljstvu“ u još 29 gradova i opština

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 14. jun 2022. • 00:00 •

Potpisani memorandumi saradnje na „Podsticajnom roditeljstvu“ u još 29 gradova i opština

U organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, UNICEF-a i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), predstavnici 29 lokalnih samouprava potpisali su danas u Palati Srbija u Beogradu Memorandume o saradnji, čime je u okviru Nacionalnog skupa „Otvorimo širom vrata, ulaze mama i tata“, pokrenuta Druga faza programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“.

Program integrisanih usluga podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece obuhvata oblast zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je da je veoma važno da na podršci roditeljima radimo zajedno, usaglašeno, kako bismo majkama, očevima, hraniteljima, usvojiteljima, kao i svim starateljima male dece, obezbedili dostojanstven život i otvorili vrata podrške onda kada im je najpotrebnije, onda kada su dete i njegova porodica najosetljiviji.

Ministar je ponovio da je pitanje sistemske podrške roditeljima u ranom razvoju deteta, podjednako i demografsko pitanje, jer se odnosi na jačanje porodice.

-Bez jake i mnogobrojne porodice, šta god ko mislio, želeo i propagirao, nema nade za demografski oporavak našeg naroda, Srbije u celini. To je osnovna, ključna pretpostavka koju ćemo uvažiti ili odbaciti, ali u tom slučaju, odbacili smo i mogućnost zaustavljanja izuzetno loših demografskih trendova, a oporavak da i ne pominjemo – rekao je Dmitrović u uvodnom obraćanju.

On je napomenuo da su paralelno sa nastojanjima predsednika države Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva na čijem je čelu, vode i uporedni procesi razgradnje porodice.

– Nije malo onih koji zagovaraju tezu da nije važno koliko nas ima, već kako ćemo živeti. Tom logikom, da nije važno koliko nas ima, doći ćemo u situaciju da tu procenu kvaliteta života, jednog dana neće imati ko da obavi – zaključio je ministar.

On je dodao da veruje da će vrlo brzo, sa ovakim pristupom u kom je porodica u centru pažnje, Srbija biti regionalni lider u oblasti unapređenja podrške ranom razvoju i roditeljstvu, na čemu će Vlada Srbije raditi posvećeno kao i do sada.

Dmitrović je podsetio i da je obaveza roditelja i institucija, kao i medija, da svako u som domenu, učini sve da decu zaštiti od negativnih uticaja kojima su svakodnevno izloženi, jer, kako je naglasio „razvoj deteta ne može da čeka“.

Od marta 2021. godine „Podsticajno roditeljstvo“ je kao pilot projekat sproveden u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Boru i Vranju, pa su predstavnicima ovih gradova dodeljene plakete kao vid zahvalnosti na uspešnom sprovođenju projekta.

Plakete su takođe biti dodeljene i Jadranki Spasić, predsednici Saveza udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, prof. dr Dušanki Matijević, direktorki Zavoda za javno zdravlje Beograd i Marku Todosiću, v.d. direktoru Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji, Dejana Kostadinova izjavila je da je u pet gradova, program dao pozitivne rezultate čime je utrt put lokalnim vlastima da stvaraju politike koje promovišu razvoj dece i dobrobit porodice, kako bi mreža kvalitetnih usluga doprla do svakog deteta i svakog roditelja širom Srbije.

 

-Cilj da se u naredne dve godine programom obuhvati više od 60.000 porodica u Srbiji u domovima zdravlja, predškolskim ustanovama i putem pružanja usluga socijalne zaštite, a više od 1.000 praktičara ranog razvoja dece širom zemlje biće podržano da uvedu inovativne prakse, čime će program podrške roditeljstvu postati ključan segment usluga koje se pružaju na lokalu – rekla je Kostadinova.

Predsednica Upravnog odbora Programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ i specijalna savetnica premijerke Slavica Đukić Dejanović, rekla je u uvodnom obraćanju da se ovaj program uz podršku Vlade Srbije, Unicefa i Lego fondacije u Srbiji primenjuje od 2017. godine.

Ona je u uvodnom obraćanju istakla da je u razvoju deteta najvažniji period prvih 1.000 dana, te da istraživanja pokazuju da roditelji u tom periodu veliku pažnju posvećuju motoričkim funkcijama deteta, a da je zapostavljen, psiho- socijalni segment ranog razvoja.

U sprovođenje podsticajnog roditeljstva, pored MBPD, uključeni su Ministarstvo zdravlja, u čije ime je danas govorio državni sekretar docent dr. Predag Sazdanović dok se ispred Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obratila državna sekretarka Stana Božović. U ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, govorio je državni sekretar Čedomir Rakić, a Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, predstavljao je pomoćnik ministra dr Milan Pašić, koji je i član UO ovog programa.

U Palati Srbija skupu se obratio i Nikola Tarbuk, potpredsednik SKGO, koji je istakao da veliko interesovanje lokalnih samouprava da se pridruže ovom Programu, pokazuje podizanja svesti o značaju lokalnih aktivnosti u promeni demografske slike Srbije.

-SKGO pruža podršku lokalnim samoupravama da unaprede mere podrške roditeljstvu u ranom razvoju dece, kao stalnih lokalnih politika, koje omogućavaju koordinaciju pružaoca usluga u oblasti zdravstvene, socijalne zaštite, predškolskog obrazovanja, kako bi te usluge bile kvalitetnije – rekao je Tarbuk.

Izvor, foto: ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena